Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Diabetes

Dubbelt så hög risk trots god blodsockerkontroll

Publicerad: 20 november 2014, 07:19

I en ny studie var risken för att dö i förtid mer än dubbelt så hög bland personer med typ 1-diabetes jämfört med övrig befolkning.


Resultaten som publiceras i New England Journal of Medicine i dag, torsdag, pekar också på att den ökade risken även gäller patienter med god blodsockerkontroll. Patienter med dålig blodsockerkontroll hade upp till tio gånger ökad risk.

– Man har tidigare trott att patienter som når de rekommenderade värdena i princip löper samma risk som icke-diabetiker, men tyvärr visar vår studie att dödligheten bland dessa patienter är dubbelt så hög som bland normalbefolkningen, säger Marcus Lind, läkare i Uddevalla och en av forskarna bakom studien, till nyhetsbyrån TT.

Studien bygger på data från Nationella diabetesregistret om nära 34 000 personer som jämfördes med data om slumpvist utvalda kontrollpersoner. Patienterna med diabetes följdes upp i åtta år i snitt. Patienterna i kontrollgruppen följdes upp i 8,3 år i snitt.

Läs abstract:

Lind med flera. Glycemic Control and Excess Mortality in Type 1 Diabetes. New England Journal of Medicine. Publicerad online 20 november.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev