söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Diabetes

Dyrare när patienten går upp i vikt

Publicerad: 15 september 2015, 14:16

Carl Johan Östgren, professor i allmänmedicin vid Linköpings universitet. Foto: Amina Manzoor

Nydiagnosticerade patienter med typ 2-diabetes som går upp i vikt under det första året har högre sjukvårdskostnader enligt en svensk registerstudie som presenterades på diabeteskongressen EASD.

Ämnen i artikeln:

EASD

– Det finns inte särskilt många studier om vad som händer med nydiagnosticerade typ 2-diabetespatienter under det första året. Därför har vi följt en stor kohort nyupptäckta patienter, säger Carl Johan Östgren, professor i allmänmedicin vid Linköpings universitet, som är medförfattare till studien.

Svenska forskare har undersökt hur vikten påverkar patienternas diagnos. Totalt ingick alla patienter som mellan 1999 och 2009 diagnosticerades med typ 2-diabetes vid 84 vårdcentraler i Sverige. Patienternas BMI mättes vid diagnos, och efter ett, två och tre år. Nästan alla patienter i studien var överviktiga, genomsnittligt BMI vid diagnos var 30,8.

Forskarna kunde se en högre vårdkostnad för patienter som gick upp i vikt under det första året. De patienterna hade i snitt en vårdkostnad på cirka 78 000 kronor under de tre första åren, jämfört med 64 000 kronor för de som gick ned i vikt och 65 000 kronor för de som höll vikten.

Viktuppgång var däremot inte så vanligt. Det vanligaste var att patienten höll vikten under det första året och det näst vanligaste var viktnedgång.

– Som tur var så är det inte så många som fortsätter gå upp i vikt, bara sju procent i den här studien. Men vi kan ana att detta är en grupp som har större problem med sin diabetessjukdom. Sjukvården borde bli bättre på att identifiera dessa högriskindivider inom typ 2-diabetes, eftersom viktuppgång är en markör för en ogynnsam prognos, säger Carl Johan Östgren.

Studien är finansierad av Astra Zeneca.

Studie:

Ugne Sabale med flera. Weight change over time and it slink to healthcare costs among newly-diagnosed type 2 diabetes patients in Sweden. EASD 2015.

AMINA MANZOOR

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev