Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Diabetes

Dyrt med diabetes

Publicerad: 19 mars 2015, 08:59

Foto: Thinkstock

Diabetes innebär en betydande ekonomisk börda för individen, vården och samhället i stort. Något som skulle kunna minskas med myndigheters hjälp, enligt forskare.


I en ny systematisk genomgång, som omfattar data från 109 studier från 2001 och framåt, har forskare tittat på hur diabetes på olika sätt påverkar ekonomin. Resultaten visar att den ekonomiska kostnaden för individen är högst i låg- och medelinkomstländer. I höginkomstländer med organiserade sjukvårdssystem faller den största ekonomiska bördan på samhället.

För Sverige visar resultaten att sjukvårdskostnader för diabetes är cirka 21 000 kronor per person och år och att diabetiker i snitt har nio fler sjukdagar per år än icke-diabetiker. Uppskattningsvis har 400 000 personer i Sverige diabetes.

Antalet personer med typ 2-diabetes ökar globalt, inte bara i höginkomstländer, utan också i låg- och medelinkomstländer. Cirka två tredjedelar av alla nya diabetesfall förekommer i låg- och medelinkomstländer såsom Mexiko och Egypten. Forskarna uppger att 382 miljoner människor i världen har diabetes och att det väntas öka till 592 miljoner år 2035.

I studien såg forskarna också att män med diabetes generellt hade svårare att få jobb och att kostnaderna ökade med sjukdomsprogression. Forskarnas slutsats är att myndigheter globalt skulle kunna minska sina kostnader genom att minimera insjuknande i diabetes i befolkningen och genom att diagnosticera sjukdomen tidigt.

Hela studien kan du läsa här:

Till Seuring med flera. The Economic Costs of Type 2 Diabetes: A Global Systematic Review. PharmacoEconomics, Publicerad online 19 mars 2015. DOI 10.1007/s40273-015-0268-9.

KARIN SVENS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev