Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag09.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Diabetes

En natts kort sömn kan medföra insulinresistens

Publicerad: 5 maj 2010, 11:00

En enda natt med för kort sömn medför försämrad insulinkänslighet hos friska personer, enligt en ny studie.


Tidigare forskning har visat att en kort nattsömn kan leda till nedsatt glukostolerans, ett förstadium till diabetes. Nu pekar en mindre studie för första gången på att en enda natts förkortad sömn kan medföra ökad insulinresistens, som är en grundläggande faktor vid typ 2-diabetes.

Forskare knutna till bland annat Leiden University Medical Center i Nederländerna har undersökt nio friska kontrollpersoner, dels efter en natt med åtta timmars sömn, dels efter en natt då de bara sovit fyra timmar.

Studiedeltagarnas insulinkänslighet mättes med en metod som går ut på att glukos och insulin sprutas in i blodet via katetrar, varefter man mäter hur mycket insulin som behövs för att kompensera de förhöjda blodsockernivåerna.

Det visade sig att insulinkänsligheten hos försökspersonerna inte var konstant, utan varierade beroende på hur mycket de sovit natten innan.

Enligt forskarna visar deras resultat att de negativa effekter som för lite sömn har på glukostoleransen åtminstone delvis kan framkallas av en enda natt av förkortad sömn.

De efterlyser nu studier som undersöker om interventioner som syftar till att förbättra sömnen kan hjälpa till att stabilisera blodsockernivåerna hos diabetespatienter.

Den nya studien kommer att publiceras i juninumret av tidskriften Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.

Läs abstract:

Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, publicerad online

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev