Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Diabetes

Extra vikt verkar öka överlevnad vid typ 2-diabetes

Publicerad: 4 maj 2015, 22:05

Foto: Thinkstock

Överviktiga med typ 2-diabetes lever längre än normalviktiga. I alla fall enligt en ny brittisk studie.


Övervikt är en känd riskfaktor för både typ 2-diabetes och hjärt-kärlsjukdom. Tidigare studier har dock visat att överviktiga personer med hjärt-kärlsjukdomar lever längre än normalviktiga med samma åkommor, något som forskarna kallar fetmaparadox.

För att testa om fetmaparadoxen också gäller för typ 2-diabetes följde forskarna drygt 10 500 patienter med typ 2-diabetes under 10,6 år. Resultaten visade att de patienter som var överviktiga och feta enligt body mass index, BMI, hade en ökad risk för att utveckla hjärt-kärlsjukdomar jämfört med normalviktiga. Däremot hade de överviktiga en bättre överlevnad under uppföljningstiden jämfört med feta, normalviktiga och underviktiga personer, vilket forskarna tror kan bero på att människor lagrar fett i kroppen på olika sätt.

– De som inte lagrar lika mycket fett kan verka friskare eftersom de inte går upp i vikt, men dessa personer kanske i större utsträckning lagrar fett i de inre organen vilket är farligare ur ett metabolt perspektiv än att lagra fett under huden, säger Pierluigi Costanzo, läkare vid University of Hull i England och en av författarna till studien, till Dagens Medicin.

Pierluigi Costanzo håller just nu på att utvärdera en studie som undersöker denna teori.

Resultaten från ett antal tidigare studier som också har testat fetmaparadoxen hos patienter med typ 2-diabetes, har varit inkonsekventa och motsägelsefulla. Forskarna i den nya studien hävdar att det beror på att de tidigare studierna antingen varit för små eller av för dålig kvalitet.

Forskarna poängterar att resultaten inte betyder att patienter kan strunta i att försöka leva hälsosamt och att mer forskning behövs för att kunna dra några slutsatser om varför fetmaparadoxen också verkar finnas hos typ 2-diabetiker.

Här kan du läsa abstract till studien:

Pierluigi Constanzo med flera. The obesity paradox in type 2 diabetes mellitus: Relationship of body mass index to prognosis. A cohort study. Annals of Internal Medicine. 2015; 162: 610-618. DOI:10.7326/M14-1551.

Relaterat material

Ingen fetmaparadox vid diabetes

KARIN SVENS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev