Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Diabetes

Fattiga fick smalare midja

Publicerad: 13 mars 2012, 10:24

Särskilda livsstilsinsatser kan ge viktminskning och bättre blodtryck hos överviktiga personer i socioekonomiskt utsatta grupper, enligt en ny studie från USA.


En forskargrupp från Duke University i Durham, North Carolina har gjort en studie där man utvärderat ett program för beteendeförändringar inriktat på överviktiga och ekonomiskt utsatta patienter.

365 överviktiga patienter med högt blodtryck valdes ut från tre vårdcentraler i socioekonomiskt utsatta områden i Boston. Deltagarna delades upp i två grupper, vanlig vård respektive insatser på beteendeförändringar i livsstil, och de följdes upp i två år.

Hos de patienter som ingick i gruppen för att förändra sin livsstil sågs en något större bestående minskning av midjemåttet efter 24 månader, jämfört med de patienter som ingick i gruppen för det vanliga vårdprogrammet. Skillnaden var i snitt 1,1 centimeter.

Efter 24 månader hade de patienter som ingick i programmet för beteendeförändringar signifikant bättre kontroll på blodtrycket än de som fått den vanliga vården.

I det livsstilsförändrande, beteendeinriktade programmet fick deltagarna sätta upp egna mål, övervaka sina framsteg via en webbsida, 18 rådgivande samtal och möjlighet att delta i stödgrupp. I den vanliga vården ingick endast utdelande av en informationsbroschyr om livsstilsförändringar.

Forskarna anser att överviktiga patienter med ökad medicinsk risk kan få bättre vård om primärvården satsar mer på livsstilsförändrande åtgärder.

Läs abstract till studien: ”Trial of Prevention and Reduction of Obesity Through Active Living in Clinical Settings”. Archives of Internal Medicine 2012; 172: 414–424.

ÅSA WIKSTEN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev