tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Diabetes

Fet men "fit" kan vara en fet myt

Publicerad: 22 maj 2017, 07:10

Foto: Thinkstock

Det verkar inte finnas stöd för idén om en "hälsosam" fetma. Personer som lider av fetma ser ut att ha en högre risk att drabbas av sjukdom, oavsett om deras metaboliska värden är bra eller inte.

Ämnen i artikeln:

Diabetes typ 2Diabetes typ 1HjärtinfarktHjärtsviktStrokeFetmaObesitas

Resultaten presenterades på den europeiska fetmakongressen European Congress on Obesity i Porto, Portugal. Forskarna bakom studien ville titta närmare på myten om hälsosam fetma som går ut på att det går att vara fet och i form på samma gång. Så länge värdena är normala är risken att drabbas av sjukdom inte större än för andra, mer normalviktiga personer, hävdas det.

För att gå till botten med detta påstående analyserade forskare vid University of Birmingham hälsouppgifter från 3,5 miljoner britter mellan 1995 och 2015.

Från dessa spårades personer som var feta, men hade normala värden. De led alltså — trots sin fetma — varken av hjärtsjukdom, högt blodtryck, höga kolesterolvärden eller typ 2-diabetes.

Trots detta hade de en högre risk för både hjärtsjukdomar och stroke, enligt resultaten. Även om värdena förblev normala.

– Tidigare har vi trott att övervikt resulterar i hjärtattacker och stroke eftersom övervikten höjer blodtrycket och blodfetterna, men den här studien visar att överviktiga eller feta personer löper en ökad risk att drabbas, även om alla värden är normala. Bara det faktum att du är överviktig ökar alltså risken för hjärtattack och stroke, säger Mike Knapton vid British Heart Foundation till BBC News.

Forskarna betonar dock att studien ännu inte är publicerad, varför den inte har genomgått den sedvanliga vetenskapliga granskningen.

Enligt Mike Knapton är resultaten ändå något av en väckarklocka.

Tom Sanders, professor emeritus vid King's College London, däremot, säger att en svaghet hos studien är hur forskarna definierar de olika värdena för om en person är "hälsosam" eller inte. Han påpekar även att hur kroppsfettet är fördelat också påverkar risken. Exempelvis visar forskning att det är betydligt farligare att ha extrakilona runt midjan och magen, än om det är mer jämnt fördelat på kroppen.

TT/DAGENS MEDICIN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev