Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag14.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Diabetes

Fetma tar bort livslängdsvinst av minskad rökning i USA

Publicerad: 3 december 2009, 14:24

Fetma tar bort livslängdsvinst av minskad rökning i USA

Foto: Foto: Photos.com

Amerikaner som blir 18 år gamla år 2020 kommer att leva i genomsnitt åtta till nio månader kortare än de som var 18 år 2005. Det hävdar forskare bakom en ny studie.


Under de senaste 30 åren har hälsan i USA, ökande övervikt till trots, blivit bättre. Anledningen är minskningen i rökning.

I en ny undersökning har forskare uppskattat förväntad medellivslängd för amerikanska 18-åringar fram till 2020. Som underlag har de använt uppgifter från tre stora amerikanska kartläggningar, bland annat National Health Interview Survey. De data som utgör underlaget sträcker sig mellan 1971 och 2006. Forskarna har ställt positiva effekter av mindre rökning mot negativa effekter av ökad övervikt.

Artikelförfattarna uppskattar att cirka hälften av den amerikanska befolkningen är överviktig eller fet år 2020 om trenden med mer övervikt håller i sig.

Enligt resultaten överskuggas då de positiva effekterna av mindre rökning av de negativa effekterna av högre BMI.

I snitt kommer den 18-årige amerikanen att leva 0,71 år kortare år 2020 än vad man förväntades göra år 2005, spår artikelförfattarna. Och minskningen kommer att vara 0,91 i ”kvalitetsjusterade år”.

Artikelförfattarna varnar därför för de negativa konsekvenserna om trenden mot allt mer övervikt håller i sig.

Studien publiceras i dag, torsdag, i New England Journal of Medicine. Forskarna bakom studien är bland annat verksamma vid Harvard University i Boston.

Förra veckan presenterades en liknande studie fast för svenska förhållanden på Läkarsällskapets riksstämma. Se länk ovan.

Läs abstract till studien:

New England Journal of Medicine 2009; 361: 2252–2260

Relaterat material

Forskare ser olika på fetma

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev