Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Diabetes

Fetmakirurgi kopplas till längre liv

Publicerad: 16 januari 2018, 16:00

2,5 dödsfall per 1 000 personår kunde förhindras med någon utav de tre kirurgiformerna, enligt resultaten.

Foto: Thinkstock

Att opereras mot fetma ser ut att ge en lägre risk att dö i förtid jämfört med livsstilsråd, enligt en retrospektiv observationsstudie i tidskriften Jama.


Ämnen i artikeln:

FetmaHjärtinfarktStrokeDiabetes typ 2

Även tidigare forskning har pekat på att fetmakirurgi kan förebygga dödsfall, däribland den svenska SOS-studien.

De nya fynden baseras på data för fler än 8 000 vuxna patienter från Israel med fetma. De hade fått en av tre operationsmetoder: gastric bypass, sleevegastrektomi eller så kallad laparoskopisk gastric banding. Vid de två första metoderna används öppen kirurgi för att ombilda mag-tarmkanalen, medan det sker via titthålskirurgi för den sistnämnda tekniken. Data för personer som valt att gå ned i vikt genom att lägga om kost och livsstil fungerade som jämförande kontrollgrupp.

Efter i snitt fyra år låg dödligheten på 1,3 procent för patienterna som fått fetmakirurgi. Motsvarande siffra hamnade på 2,3 procent för kontrollgruppen. Det betyder att 2,5 dödsfall per 1 000 personår kunde förhindras med någon utav de tre kirurgiformerna, skriver det israeliska forskarlaget bakom studien. Patienterna som valt kirurgi hade också gått ner mer i vikt och fler hade nått en remission av diabetes, det vill säga att de inte längre hade sjukdomen.

Fler patienter utan kirurgi hade en låg socioekonomisk status och det är en svaghet med resultaten, skriver forskarna. Eftersom studien är av observationstyp kan inga orsakssamband fastslås. Forskarna drar ändå slutsatsen att fynden stärker bilden av fetmakirurgi som en fördelaktig behandlingsform när det gäller att förebygga dödsfall.

Studien pågick mellan 2005 och 2014. Varje patient som fick kirurgi jämfördes med tre kontrollpersoner. Deltagarnas genomsnittliga BMI låg på 41, varav gränsen för fetma går vid 30.

Läs mer i abstract:

Orna Reges med flera. Association of Bariatric Surgery Using Laparoscopic Banding, Roux-en-Y Gastric Bypass, or Laparoscopic Sleeve Gastrectomy vs Usual Care Obesity Management With All-Cause Mortality. Jama, publicerad online den 16 januari 2018. DOI: 10.1001/jama.2017.20513

Maria Gustavsson

Reporter

maria.gustavsson@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev