Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Diabetes

Fetmakirurgi verkar ge unga varaktigt vikttapp

Publicerad: 5 januari 2017, 23:30

Fem år efter kirurgin hade de svenska tonåringarna minskat sin vikt med i snitt 28 procent.

Foto: Pia Bisbo

Fetmaoperationer med gastric bypass ser ut att ge en varaktig viktminskning bland tonåringar, enligt de första långtidsstudierna som delvis berör svenska patienter.


Ämnen i artikeln:

FetmaDiabetes typ 2HjärtinfarktKolesterol

En del av tonåringarna tvingades dock till ny kirurgi på grund av komplikationer efter viktnedgången och många utvecklade även vitaminbrist senare i livet.

Hittills har det saknats långtidsdata för yngre personer som genomgår fetmaoperationer. Men nu kommer alltså fynd som pekar på att gastric bypass kan hjälpa tonåringar till en viktnedgång som består under flera års tid. Gastric bypass innebär att magsäcken och tolvfingertarmen kopplas bort så att maten går direkt ner i tunntarmens mellersta del.

Resultaten baseras på två studier som är publicerade i tidskriften Lancet Diabetes & Endocrinology.

Den ena innefattade 81 tonåringar och 81 vuxna personer som var bosatta i Sverige. Deras BMI var högre än 40, vilket klassas som extrem fetma, och samtliga genomförde en gastric bypass. I studien ingick även 81 tonåringar med extrem fetma som i stället fick konventionell behandling.

Tonåringarna i kirurgigruppen hade minskat sin vikt med 28 procent i snitt vid en uppföljning fem år senare. Efter motsvarande period hade deltagare utan kirurgi gått upp i vikt och höjt sitt BMI. Bland tonåringarna som fått en gastric bypass tvingades 25 procent till ytterligare operationer under uppföljningstiden, exempelvis på grund av gallsten och tarmvred.

De svenska forskarna fann att förekomsten av högt blodtryck och diabetes minskade i kirurgigruppen. Nästan två tredjedelar av patienterna utvecklade dock en brist på vitamin D och förekomsten av blodbrist var högre efter uppföljningstiden.

Den andra studien innefattade 58 amerikanska tonåringar med extrem fetma, och samtliga fick en gastric bypass. Ett år efter ingreppet hade deras genomsnittliga BMI minskat från 59 till 36. Efter åtta år låg deltagarnas BMI på 42 i snitt, vilket motsvarar ett vikttapp på 30 procent.

Trots den kraftiga viktnedgången så hade fortfarande en stor del av tonåringarna extrem fetma efter uppföljningstiden, och det var bara en deltagare som blev normalviktig. Även i den här studien minskade förekomsten av bland annat diabetes efter ingreppen, men samtidigt utvecklade fler deltagare vitaminbrist.

Den svenska studien pågick mellan 2006 och 2009, och tonåringarna var mellan 13 och 18 år. De svenska forskarna är bland annat hemmahörande vid Göteborgs universitet.

Läs mer i abstract:

Torsten Olbers med flera. Laparoscopic Roux-en-Y gastric bypass in adolescents with severe obesity (AMOS): a prospective, 5-year, Swedish nationwide study. The Lancet Diabetes & Endocrinology, publicerad online den 5 januari 2017. Doi: 10.1016/S2213-8587(16)30424-7

Relaterat material

Färre blodkärlsskador efter fetmakirurgi

Ökad andel betalar för sin fetmakirurgi

Fetmakirurgi räddar liv

Maria Gustavsson

Reporter

maria.gustavsson@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev