Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Diabetes

Fetmaoperation bra mot diabetes hos ungdomar

Publicerad: 30 december 2008, 10:08

Fetmaoperation bra mot diabetes hos ungdomar

Foto: Foto: Photos.com

Magsäcksoperationer kan hjälpa mot diabetes bland tonåringar.


En liten amerikansk studie visar att ingreppet kan hjälpa mot typ 2-diabetes bland unga med fetma. Tio av de elva väldigt överviktiga tonåringar med diabetes som ingick i studien, blev av med sjukdomen efter att ha genomgått magsäcksoperation, skriver den amerikanska tidningen Washington Post.

Studien genomfördes av forskare vid Cincinatti Children s Hospital Medical Center i USA, och publiceras nu i januari i tidskriften Pediatrics. De elva patienterna var mellan 14 och 21 år gamla och vägde mellan 114 och 183 kilo. Alla medicinerade mot diabetes och genomgick en gastric bypass-operation.

De jämfördes med 67 gravt överviktiga barn med diabetes, som inte opererades. Efter ett år hade de som opererats gått ned mellan 33 och 99 kilo i vikt och tio av dem hade slutat medicinera mot diabetes. Ingen av dem som inte opererats hade gått ned i vikt, och sjukdomen hade inte heller förbättrats.

 En gastric bypass innebär att den övre delen av magsäcken sys ihop till en liten ficka, som kopplas förbi den övre delen av tunntarmen, direkt ner till den nedre delen. Maten passerar därefter endast via den förminskade magsäcken och genom en förkortad del av tarmen.

 Tidigare studier har visat att magsäcksoperationer motverkar typ 2-diabetes hos vuxna personer med fetma.

Relaterat material

Ombyggd mat-tarmkanal gör patienten äcklad av fett

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev