Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Diabetes

Fetmaoperation halverade risk för förtida död hos diabetiker

Publicerad: 29 september 2015, 08:19

Risken att dö i förtid halverades för fetmaopererade patienter med typ 2-diabetes, enligt ny studie.


Studien är publicerad i Lancet Diabetes & Endocrinology som omfattar över 12 000 personer, varav 95 procent av alla med typ 2-diabetes som fetmaopererats sedan 2007, visar på halverad risk för hjärt- och kärlsjukdomar och förtida död. Hälften av patienterna hade fetmaopererats och den andra hälften utgjordes av en kontrollgrupp som inte hade gjort det.

– Detta är ett sätt att utvärdera fetmakirurgin. Det är en säker och bra metod, säger Björn Eliasson, adjungerad professor vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

Fetmaoperationer är effektiva, patienterna går ned i vikt och stannar där, berättar han. Men om den som lyckas banta med andra metoder också löper mindre risk att dö är svårt att veta, förklarar han.

Frågan är om studien kommer att resultera i fler operationer.

– Nej, jag tror inte det. Vi följer de kriterier som satts upp, och det här är nu en prioriterad verksamhet. Men vi har fått ett kvitto på att vi gör rätt, säger Björn Eliasson.

Den goda effekten av operationerna hos patienter med diabetes typ 2 kan, enligt forskarna, bero på olika orsaker; operationen per se, förändringar som uppstår i ämnesomsättningen, förbättrad behandling, förbättringar i livsstilsrelaterade faktorer eller en kombination av dessa.

Se abstract:

Björn Eliasson med flera. Cardiovascular disease and motrality in patients with type 2 diabetes after bariatric curgery in Sweden: a nationwide, matched, observational cohort study. The Lancet Diabetes & Endocrinology.

TT OCH DAGENS MEDICIN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev