Diabetes
Fett gav mer insulinbehov
Publicerad: 9 april 2013, 07:29
Foto: Photos.com
Patienter med typ 1-diabetes behövde mer insulin efter fettrika middagar, jämfört med efter fettsnåla middagar, enligt en ny studie i tidskriften Diabetes Care.
Ämnen i artikeln:
LäkemedelAtt räkna kolhydratinnehållet i kosten är ett sätt att anpassa måltidsdoser av insulin för patienter med typ 1-diabetes. Men det kan också vara viktigt att ta hänsyn till fettinnhållet, enligt en pilotstudie som är utförd av forskare vid bland annat Harvard University i Boston, USA.
Forskarna följde sju patienter under två dagar då de i slumpvis ordning fick äta en middag med högt respektive lågt innehåll av fett. Innehållet av kolhydrater och protein var det samma medan innehållet av fett var 60 respektive 10 gram.
Efter middagen med mycket fett behövde deltagarna mer insulin för att hålla blodsockret under kontroll, i snitt 12,9 enheter, jämfört med i snitt 9,0 enheter efter middagen med lite fett.
Trots de ökade insulindoserna efter högfettmåltiderna så exponerades deltagarna oftare för höga blodsockervärden efter dessa måltider, jämfört med efter lågfettmåltiderna.
Enligt forskarna bekräftar resultaten teorier om att fria fettsyror i blodet kan minska insulinkänsligheten. De vill nu se förändrade algoritmer för beräkning av insulindoser efter måltider med högt fettinnehåll.
Läs hela originalstudien: