lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Diabetes

Fett gav mer insulinbehov

Publicerad: 9 april 2013, 07:29

Foto: Photos.com

Patienter med typ 1-diabetes behövde mer insulin efter fettrika middagar, jämfört med efter fettsnåla middagar, enligt en ny studie i tidskriften Diabetes Care.

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


Att räkna kolhydratinnehållet i kosten är ett sätt att anpassa måltidsdoser av insulin för patienter med typ 1-diabetes. Men det kan också vara viktigt att ta hänsyn till fettinnhållet, enligt en pilotstudie som är utförd av forskare vid bland annat Harvard University i Boston, USA.

Forskarna följde sju patienter under två dagar då de i slumpvis ordning fick äta en middag med högt respektive lågt innehåll av fett. Innehållet av kolhydrater och protein var det samma medan innehållet av fett var 60 respektive 10 gram.

Efter middagen med mycket fett behövde deltagarna mer insulin för att hålla blodsockret under kontroll, i snitt 12,9 enheter, jämfört med i snitt 9,0 enheter efter middagen med lite fett.

Trots de ökade insulindoserna efter högfettmåltiderna så exponerades deltagarna oftare för höga blodsockervärden efter dessa måltider, jämfört med efter lågfettmåltiderna.

Enligt forskarna bekräftar resultaten teorier om att fria fettsyror i blodet kan minska insulinkänsligheten. De vill nu se förändrade algoritmer för beräkning av insulindoser efter måltider med högt fettinnehåll.

Läs hela originalstudien:

Howard Wolpert med flera. Dietary Fat Acutely Increases Glucose Concentrations and Insulin Requirements in Patients With Type 1 Diabetes. Implications for carbohydrate-based bolus dose calculation and intensive diabetes management. Diabetes Care 2013; 36: 810–816

Relaterat material

Diabetiker ska lära sig att äta rätt

Sund livsstil bet på diabetes

Diabetesstudie stoppas i förtid

Sömnbrist påverkar fettceller

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev