Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Diabetes

Fibratbehandling gav färre amputationer hos diabetiker

Publicerad: 29 maj 2009, 14:45

Patienter med typ 2-diabetes som behandlades med fibrater behövde inte amputeras lika ofta som dem som inte fick läkemedlet.


Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Det handlar om nya resultat från den stora interventionsstudien Field, Fenofibrate Intervention and Event Lowering in Diabetes, som utvärderat behandling med fenofibrat, en blodfettsänkande så kallade PPAR-agonist, hos patienter med typ 2-diabetes.

Totalt 9 795 patienter med diabetes typ 2 i åldrarna 50 till 75 år lottades till behandling med 400 mg fenofibrat eller placebo under fem år. Syftet var i första hand att testa om behandlingen kan minska risken för hjärt-kärlsjukdom vid diabetes. Enligt resultat som presenterats tidigare medförde behandlingen dock inte någon signifikant minskad risk för hjärtinfarkt.

Men nu visar en ny uppföljning av studien alltså att fibratbehandlingen däremot kan minska risken för amputation bland dessa patienter.

I gruppen som fått fenofibrater hade 45 patienter genomgått en första amputation, mot 70 i placebogruppen. Även risken för mindre amputationer, nedanför ankeln, var lägre bland patienterna som fått fibrater än hos dem som fått placebo. Däremot sågs ingen signifikant skillnad när det gällde risken för större amputationer, över ankeln.

Forskarna skriver att deras fynd kan leda till förändrad standardbehandling för att förhindra amputationer av de nedre delarna av benen hos patienter med typ 2-diabetes.

Enligt svenska riktlinjer kan behandling med fenofibrater vara aktuellt vid så kallad kombinerad hyperlipidemi när kostbehandling inte räcker.

Studien presenterades i förra numret av tidskriften Lancet.

Läs abstract:

Lancet 2009; 373: 1780–1788

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev