Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Diabetes

Finfördelad mat hjälpte vid gastropares

Publicerad: 17 september 2013, 12:49

Gastropares, fördröjd magsäckstömning, är en inte ovanlig komplikation vid diabetes. Att riktigt finfördelad mat kan ge betydligt lindrigare symtom, är nu visat för första gången i en svensk studie.


Gastropares är en form av neuropati som försämrar magens motorik och förmåga att knåda sönder och tömma ut maten.

56 patienter som under 20 veckors tid åt mat som sönderdelats till mindre partiklar än max två millimeter, upplevde mindre illamående, svullen mage, uppstötningar, övermättnad och aptitlöshet, enligt dietist Eva Olausson, som försvarar sin doktorsavhandling i ämnet på fredag, 20 september.

– För många som har gastropares kan måltiden och de efterföljande symtomen vara ganska ångestframkallande. Hos dem som åt en kost med mindre partikelstorlek såg vi att ångesten minskade, säger Eva Olausson.

Ett vanligt råd vid gastropares är att äta mat som lätt kan mosas sönder med gaffel – lika lätt som en kokt potatis – men råden har saknat evidens.

– Det här är den första randomiserade och kontrollerade dietstudien vid gastropares som visat att det faktiskt är så, säger professor Magnus Simrén, gastroenterolog vid Sahlgrenska och handledare för Eva Olausson.

Magsäckstömningen förbättrades också med finfördelad mat, visade en annan, mindre studie. Personerna i försöksgruppen smälte maten lika snabbt som de friska personerna i kontrollgruppen. Den visade också att blodsockret steg på ett mer normalt sätt på personerna med gastropares än om de hade ätit mat i större bitar.

Det innebär sannolikt färre insulinkänningar och att de känningar som ändå uppstår kan hävas lättare, enligt Eva Olausson.

Cirka 35 procent av alla med diabetes beräknas ha gastropares, men alla upplever inte samma symtom. Ibland märks det bara på ett svängande blodsocker.

Den säkraste metoden för att diagnosticera gastropares är med skintigrafi, en undersökning då man med gammakamera följer hur en måltid med radioaktiva isotoper töms ur magsäcken. Eftersom metoden är dyr, har låg tillgänglighet och utsätter patienten för onödig strålning, föreslår Eva Olausson och hennes forskargrupp två alternativa utredningsmetoder för att snabbare identifiera patienter med gastropares.

Den ena är att låta patienten äta en testmåltid med stora partiklar och efter ett par timmar kontrollera hur blodsockret höjts. Den andra är att låta patienten svälja små plastkulor och sedan under genomlysning med röntgen mäta hur lång tid det tar innan de lämnat magsäcken.

Magnus Simrén förklarar:

– Om blodsockret inte höjs efter måltiden indikerar det gastropares och ger anledning att gå vidare. Om plastkulorna töms ut för långsamt är det alltid ett tecken på gastropares.  Men om kulorna töms ut normalt men misstanke om gastropares kvarstår, då ska man gå vidare till skintigrafi.

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev