Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Diabetes

Fjällvandring och proteiner ska få testpersoner att gå ner i vikt

Publicerad: 1 oktober 2010, 09:13

Fjällvandring och proteiner ska få testpersoner att gå ner i vikt

15 överviktiga män är villiga att fjällvandra åtta timmar per dag och späka sig samtidigt. Allt för att bidra till nya framsteg i forskningen.


Är det möjligt att gå ner extremt i vikt under några få dagar om man bara äter proteiner och dessutom fjällvandrar?

Den hypotesen vill José Antonio Lopez Calbet, professor i fysiologi, testa. Han har lyckats hitta femton frivilliga testpersoner som under fyra dagar ska kombinera fjällvandring med extremt lågt kaloriintag.

Forskningsprojektet genomförs vid Nationellt Vintersportcentrum vid Mittuniversitetet. Målet är att deltagarna ska förlora i snitt tre kilo rent fett på fyra dagar.

– Hälften av gruppen kommer enbart att få äta proteiner och hälften kolhydrater, berättar José Antonio Lopez Calbet, i ett pressmeddelande på Mittuniversitets hemsida.

Hypotesen är att den grupp som äter proteiner lättare kommer att gå ner i vikt.

Före vandringen kommer försökspersonerna att lämna muskel- och blodprover. I projektet ska forskarna också undersöka hur insulinresistens kan påverkas och förutsättningarna för ett längre liv med hjälp av ett lägre kaloriintag.

José Antonio Lopez Calbet är gästforskare vid Nationellt Vintersportcentrum och verkar annars vid Universitetet i Las Palmas, Gran Canaria.

– Den här regionen är en perfekt miljö för att starta en viktnedgång. Att vara isolerad från mat och tidigare vanor, gör det möjligt att starta ett hälsosammare liv, säger han.

Om försöket slår väl ut kan modellen bli användbar för hälsoturism. Men resultatet från studien kommer först om ett eller ett par år.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev