Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Diabetes

Flicka fick mångdubbelt sin vanliga insulindos

Publicerad: 20 februari 2015, 14:26

Insulinpump gav upprepade gånger mycket höga doser utan att någon knappat in dem.


Ämnen i artikeln:

Astrid Lindgrens Barnsjukhus

En flicka knuten till barndiabetesenheten vid Astrid Lindgrens barnsjukhus riskerade i början av året mycket svår glukosbrist i hjärnan, kramper och medvetslöshet. Anledningen var att hennes insulinpump börjat ge henne insulin utan att någon matat in någon dos.

I en anmälan som skickats till Läkemedelsverket, Inspektionen för vård och omsorg och pumptillverkaren beskriver en läkare doserna som ”enormt stora” och ”orimliga”. Flickans ordinarie doser är på någon enstaka enhet och hennes dygnsbasal ligger på omkring 4 enheter. De aktuella dygnen fick hon först 5 x 25 enheter och andra dygnet 2 x 25 enheter.

Doserna gavs under skoltid och gjorde att flickan under eftermiddagen och kvällen fick lågt blodsocker och därför åt stora mängder snabba kolhydrater. Samma sak inträffade sedan andra dagen, då flickan var hemma, och först då upptäckte flickans föräldrar de höga doserna genom att titta i insulinpumpens historik.

Flickan har nu fått en ny insulinpump och den gamla pumpen med tillhörande fjärrkontroll har skickats till tillverkaren.

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev