Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Diabetes

Flitiga köttätare hade mer diabetes

Publicerad: 17 juni 2013, 20:00

Amerikaner som under en fyraårsperiod ökade sitt intag av rött kött hade högre risk för typ 2-diabetes följande fyra år, jämfört med dem som inte förändrat sitt intag.


Det kommer amerikanska forskare fram till i en studie i Jama Internal Medicine efter att ha analyserat data för mer än 149 000 personer som svarat på frågeformulär om matvanor och livsstilsfaktorer och följts i upp till 20 år.

Resultaten visar att de som under en fyraårsperiod ökat sitt köttintag med motsvarande en halv portion per dag hade 48 procent högre relativ risk att drabbas av typ 2-diabetes nästa fyraårsperiod, jämfört med dem som låg kvar på samma nivå.

Riskökningen var oberoende av hur mycket kött deltagarna åt vid studiens början. Sammanlagt 7 540 av deltagarna sa sig ha drabbats av typ 2-diabetes under uppföljningstiden.

Resultaten är i linje med dem i tidigare studier som pekat mot att de som äter mycket rött kött har högre risk för typ 2-diabetes, jämfört med dem som äter mindre. Så vitt de amerikanska forskarna vet är det här dock den första studie där man tittat på hur förändringar av köttintag över tid påverkar risken att drabbas.

De påpekar samtidigt att det utifrån studien, som är av observationstyp, inte säkert går att säga att det ökade köttätandet i sig ökade risken att insjukna i typ 2-diabetes. Andra faktorer kan eventuellt ha påverkat resultaten, skriver forskarna.

Läs abstract till studien:

■ An Pan med flera. Changes in Red Meat Consumption and Subsequent Risk of Type 2 Diabetes Mellitus. Jama Internal Medicine, publicerad online 17 juni 2013. DOI:10.1001/jamainternmed.2013.6633.

KATRIN TRYSELL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev