Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Diabetes

Flygbolags säkerhetsregler ställde in celltransplantation

Publicerad: 12 januari 2010, 07:52

Flygbolags säkerhetsregler ställde in celltransplantation

Foto: Foto: Malmö Aviation

Irritationen är stor sedan Skånes universitetssjukhus tvingats ställa in en celltransplantation. Orsaken var att flygbolaget vägrade flyga paketet med cellerna.


Den svårt diabetessjuka patienten skulle ha genomgått en celltransplantation på Skånes universitetssjukhus i Malmö i helgen, rapporterar Helsingborgs Dagblad. De insulinproducerande cellerna hade preparerats i Uppsala och skulle enligt planen transporteras med ett av Malmö Aviations flygplan från Bromma flygplats.

Där blev det tvärstopp. Flygbolaget vägrade att ta ombord paketet med cellerna eftersom det innehöll 250 milliliter vätska. Enligt säkerhetsföreskrifterna är maxgränsen i ett handbagage 100 milliliter.

Eftersom cellerna måste användas inom fyra timmar gjorde flygbolagets besked att transplantationen fick ställas in.

– Det är väldigt olyckligt det här. Dels för att vi är vana vid att kunna skicka organ på det här viset, dels för att det är en komplicerad procedur liksom vid all annan organdonation och transplantation, säger Anders Christensson, verksamhetschef vid kliniken för njurmedicin och transplantation på Skånes universitetssjukhus, till Helsingborgs Dagblad.

Vem som bär ansvaret för det inträffade är fortfarande oklart. Den ansvarige överläkaren på Akademiska sjukhuset i Uppsala hävdar att transporten föranmäldes som den ska. Den uppgiften tillbakavisas av Malmö Aviation, uppger TT.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev