söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Diabetes

”Folkhälsan är elefanten i rummet”

Publicerad: 20 september 2019, 10:43

Björn Eliasson adjungerad professor vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, på plats under årets EASD-kongress. Foto: Petra Hedbom

Vikten av folkhälsoinsatser och ytterligare kvitton på att nya diabetespreparat är säkra och effektiva är några av höjdpunkterna från årets kongress, enligt en svensk expert.

Ämnen i artikeln:

Sahlgrenska universitetssjukhusetEASDBarnsjukdomarDiabetes typ 1Diabetes typ 2HjärtinfarktHjärtsviktFetmaObesitasLäkemedel

PH


– Det stora budskapet från kongressen är att det kommer allt mer data som befäster att både GLP 1-analoger och SGLT2-hämmare har många gynnsamma effekter på blodsocker, hjärta och vikt utan att det dyker upp några konstiga biverkningar, säger Björn Eliasson adjungerad professor vid Sahlgrenska universitetssjukhuset och trogen EASD-besökare.

Han nämner bland annat de båda Sustain-studierna som tittat på GLP 1-analogen semaglutid. 

– Nu kan vi faktisk säga till patienterna att vi har 15 års erfarenhet av dessa läkemedel och det värsta som kan hända är i princip mag-tarmproblem och illamående. Men börjar vi med låg dos för att sedan öka så slipper man i många fall även detta.

På temat läkemedel tycker Björn Eliasson att de uppmärksammade resultaten från Dapa-HF var spännande. Där stod det klart att SGLT2-hämmaren dapagliflozin var effektiv för patienter med redan etablerad hjärtsvikt.

– Nu blir det intressant att se om det rasslar till på de njurmedicinska kongresserna. Det verkar som att dapagliflozin minskar risken för njursjukdom och allvarliga renala händelser, men ännu finns inga resultat från någon stor studie som tittat på njursjuka med eller utan diabetes.

En föreläsning som lämnade stort avtryck var en om folkhälsa av tyske Peter Schwartz. Han talade om vad som behöver göras på samhällsnivå för att förbättra folkhälsan och på sikt minska risken för övervikt och folksjukdomar som diabetes.

– Livsstil och övervikt är lite som elefanten i rummet. Vi pratar om mekanismer, genetik och olika varianter av diabetes. Det är viktigt men faktum är att det är livsstil och en ofördelaktig kost som i hög utsträckning bidrar till utveckling av diabetes typ 2.

Björn Eliasson menar att det inte i första hand handlar om att behandla de som har en etablerad fetma utan att nå ut till den stora massan. För att ändra detta behövs förändringar som påverkar människor att till exempel göra hälsosamma val när de handlar mat.

– Föreläsaren pekade på att med förändringar av skolmaten tar det ganska lång tid innan vi ser en stor effekt i befolkningen. Men genom att till exempel ha färgmarkeringar för livsmedel på hyllan så kan det gå snabbt.

Materialet från föreläsningen finns också som en översiktsartikel i EASD:s tidskrift Diabetologia.

En annan av höjdpunkterna med att delta på en stor kongress som denna är annars att möta andra inom samma område, menar Björn Eliasson.

– Det går inte att underskatta värdet av att träffa människor, både från Sverige och andra länder, som håller på med verksamhetsutveckling, forskning och jobbar kliniskt.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev