Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Diabetes

Föräldrar hackar insulinpumpar

Publicerad: 21 april 2017, 07:25

Foto: Thinkstock

Föräldrar som manipulerar sina barns insulinpumpar är ett nytt och ökande problem – det hävdar barnläkare som nu slagit larm till Läkemedelsverket.


Ämnen i artikeln:

Diabetes typ 1

– Det här är något som vi inte ens i vår vildaste fantasi kunnat tänka oss att folk skulle ge sig in på. Medicinteknisk utrustning måste vara säkerhetsgranskad och patientsäker, säger Frida Sundberg, barnläkare vid Drottning Silvias barnsjukhus i Göteborg.

Läkemedelsverket avråder starkt patienter och föräldrar från att bygga egna insulinpumpsystem. Men varken de eller Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, kan stoppa det hela.

– Vi ser allvarligt på det här. De här patienterna och föräldrarna till patienter använder sig av algoritmer som inte har något vetenskapligt stöd eller klinisk evidens. Det kan påverka pumpens funktion på ett sätt som man inte känner till, säger Karin Hampus, utredare på Läkemedelsverket.

Patienter med typ 1-diabetes har länge längtat efter en så kallad closed loop, eller helautomatisk insulinpump, där en kontinuerlig blodsockermätare kopplas till en insulinpump för att göra det möjligt att justera tillförseln av insulin automatiskt.

Snart lanseras det hittills första systemet på allvar i USA. När tekniken når den svenska marknaden är inte helt klart. Men nu varnar företrädare för Barnläkarföreningens delförening för endokrinologi och diabetes för att föräldrar till barn med typ 1-diabetes bygger sin egen closed loop, eftersom de inte har tålamod att vänta.

Inspirationen kommer bland annat från nätverket OpenAPS som startade i USA och nu har användare i hela världen, och som på sin hemsida ger instruktioner om hur man bygger sitt system och den programvara som behövs för att styra systemet.

På Drottning Silvias barnsjukhus i Göteborg har personalen upplevt detta på nära håll. Frida Sundberg ser med oro på den nya trenden.

– Vi ser en stor medicinsk risk; en bugg i systemet skulle kunna göra att barnet i värsta fall får fel insulindos, vilket kan vara livsfarligt.

Delföreningens ordförande Anna Olivecrona framhåller att det inte finns någon tvekan om att föräldrarna som bygger sina egna system vill det allra bästa för sina barn.

– Men vi som läkare kan inte stötta att föräldrar kopplar loss CE-märkningen och bygger egna system.

Anna Olivecrona har å delföreningens vägnar skrivit ett brev till Läkemedelsverket för att få råd och stöd i hur man som hälso- och sjukvårdspersonal ska hantera den här frågan. I ett skriftligt svar beskriver myndigheten det som en patientsäkerhetsrisk att använda medicintekniska hjälpmedel utanför CE-märkningen. Dessutom faller tillverkarens ansvar om man använder en CE-märkt insulinpump utanför dess avsedda användningsområde.

– Men hur gärna vi än skulle vilja göra någonting så har vi inte lagrum för det, säger Karin Hampus på Läkemedelsverket.

Läs mer!

Prenumeranter kan läsa mer om insulinpumpen och myndigheternas hantering i Dagens Medicins digitala tidning.

KATRIN TRYSELL

Ämnen i artikeln:

Diabetes typ 1

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev