Diabetes
Föräldrars ekonomi och utbildning påverkar dödlighet vid typ 1-diabetes
Publicerad: 3 mars 2014, 12:36
Föräldrarnas socioekonomiska status påverkade överlevnaden hos barn med typ 1-diabetes när de blivit vuxna.
Det visar resultat i en avhandling om diabetes i barndomen och framtida komplikationer, av barnläkaren Yonas Berhan, som nyligen disputerat vid institutionen för klinisk vetenskap, Umeå universitet.
Individer med typ 1-diabetes sedan barndomen vilkas föräldrar fick inkomstbidrag löpte upp till tre gånger så stor risk att dö i förtid efter 18 års ålder.
För barn under 18 år med typ 1-diabetes fanns inget samband mellan ökad dödlighet och lägre inkomst och utbildning hos föräldrarna. Det var när barnen blivit vuxna som sambandet visade sig.
– Detta bör studeras vidare för att öka möjligheterna att förebygga dessa skillnader, säger Yonas Berhan i ett pressmeddelande från Umeå universitet.
Överlevnaden hos dem som får typ 1-diabetes som barn har generellt ökat betydligt i takt med ökad kunskap och bättre behandlingsalternativ.
Njursvikt är en allvarlig följdsjukdom till diabetes, som Yonas Berhan studerat närmare. Trots hög förekomst av diabetes i Sverige är förekomsten av njursvikt låg jämfört med i andra länder. Allra lägst är risken hos dem som får diabetes i småbarnåldern. De som får diabetes i vuxen ålder löper större risk, konstaterar Yonas Berhan, utan att kunna ge svar på varför. Män är också mer drabbade än kvinnor.
SUSANNA PAGELS