Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Diabetes

Forskare får guldkontrakt för att ta fram insulinceller

Publicerad: 23 oktober 2008, 14:35

Forskare får guldkontrakt för att ta fram insulinceller

Foto: Foto: Photos.com

Förhoppningen om att kunna ta fram insulinproducerande celler ger ett företag i Göteborg kontrakt som kan inbringa över en miljard kronor. Nu anställs fem nya forskare.


Det är det danska läkemedelsföretaget Novo Nordisk, som är stort inom diabetesbehandling och bland annat tillverkar insulin, som kan tillföra företaget Cellartis över en miljard i ett långvarigt kontrakt, skriver Göteborgs-Posten.

Cellartis uppger att de snart beräknar att kunna ta fram mänskliga leverceller, och har förhoppningar om att även kunna odla fram insulinproducerande betaceller. Detta eftersom leverceller och betaceller på många sätt liknar varandra innan de utvecklas till sina färdiga celltyper.

Forskningschefen vid Cellartis, Johan Hyllner, uppger till Göteborgs-Posten att företaget kommer att anställa minst fem forskare sedan man fått kontraktet, som är på lång sikt.

Samarbetsavtalet ger Novo Nordisk rättigheter till att vidareutveckla och kommersialisera eventuella produkter för diabetesbehandling. Cellartis får rättigheter att vidareutveckla och kommersialisera andra produkter baserade på de teknologier, som utvecklas genom samarbetet. Avtalet bygger på ett flerårigt vetenskapligt samarbete mellan Cellartis, Lunds universitet och Novo Nordisks grundforskningsinstitut i Danmark, enligt ett pressmeddelande från Novo Nordisk i dag.

Diabetes ökar i stora delar av världen och marknaden för diabetesbehandling är enorm. Men Johan Hyllner lämnar inga garantier för att satsningen att ta fram celler som tillverkar insulin lyckas.

– Vi kan naturligtvis inte veta vad forskningen ger, men som vi bedömer det finns det förutsättningar, säger han till tidningen.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev