Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Diabetes

Forskare flaggar för större viktfokus vid diabetes

Publicerad: 1 oktober 2021, 14:20

Bild 1/3  Peter M Nilsson är professor och överläkare vid Skånes universitetssjukhus. Här vid en tidigare EASD-kongress.

Foto: Maria Gustavsson

Viktnedgång på 15 procent eller mer borde bli en självklar del i behandlingen av diabetes typ 2, anser forskare i en artikel i tidskriften Lancet. (1 kommentar)


Ämnen i artikeln:

FetmaDiabetes typ 2EASDLäkemedelToppnyheter Diabetes

Den föreslagna strategin har potential att både bromsa sjukdomsutveckling och minska risken för komplikationer såsom fettlever och högt blodtryck, menar forskarna som bland annat är från USA och Australien. De presenterade konceptet under den digitala EASD-kongressen.

Behandling av fetma som resulterat i en viktnedgång motsvarande 15 procent av kroppsvikten har i vissa fall lett till remission av diabetes typ 2, alltså att man inte längre har sjukdomen, påpekar forskarna. Nu vill de se uppdaterade riktlinjer där varaktig viktnedgång blir en del av den primära behandlingsstrategin.

– Deras tanke är god. Diabetes typ 2 är ett stort folkhälsoproblem och det behövs samhällsåtgärder mot fetma som utgör själva grundsten i sjukdomsprocessen, säger Peter M Nilsson som är professor och överläkare vid Skånes universitetssjukhus i Malmö.

Läs även: Svår balans mellan vikt och blodsockerkontroll 

Forskarna lyfter bland annat fynd från en randomiserade studie där diabetespatienter med fetma eller övervikt fick testa en väldigt strikt kost. Enligt resultaten hade 70 procent av dem som förlorat 15 kilo eller mer nått remission efter två år.

– Men det var endast en minoritet av patienterna i studien, ungefär 11 procent, som klarade av att gå ner så mycket i vikt. Det är väldigt tufft att följa en så strikt kost, säger Peter M Nilsson.

I artikeln nämns även fetmakirurgi som ett alternativ för att nå varaktig viktminskning. 

– Sådan kirurgi är bra men fungerar inte för alla patienter. I Sverige är dessutom ribban högt satt i flera regioner. I exempelvis Region Skåne krävs ett BMI över 40 eller ett BMI över 35 om patienten samtidigt har metabola komplikationer, säger Peter M Nilsson.

Han tror att läkemedelsbehandling är bästa alternativet för majoriteten av patienter, både med och utan diabetes typ 2. 

– Jag tänker främst på GLP 1-agonister som har seglat fram väldigt starkt de senaste åren. De är effektiva men samtidigt dyra.

I artikeln i Lancet diskuteras möjliga läkemedelsbehandlingar, däribland GLP1-agonisterna Ozempic (semaglutid) och Victoza (liraglutid). I Sverige är endast den sistnämnda godkänd för behandling av fetma, i alla fall i nuläget.

Det finns även lovande data för läkemedelskandidaten tirzepatid, en GIP/GLP 1-agonist. Studier av semaglutid och tirzepatid visar att ungefär 25 procent av patienterna med diabetes typ 2 når en viktnedgång motsvarande 15 procent av kroppsvikten, och att majoriteten får nära normala blodsockernivåer.

I artikeln i Lancet understryker forskarna att fetma och insulinresistens hänger ihop. De anser att hälso- och sjukvården snarare borde fokusera på att förebygga och kontrollera diabetes typ 2 genom att få ner fallen av fetma än att behandla avancerad diabetes och tillhörande komplikationer.

Läs mer i abstract:

Ildiko Lingvay med flera. Obesity management as a primary treatment goal for type 2 diabetes: time to reframe the conversation. Lancet, publicerad 30 september 2021. DOI: 10.1016/S0140-6736(21)01919-X 

Följ vår rapportering från EASD 2021 här, där du också hittar vår bevakning av tidigare EASD-möten. 

Läs mer

Veckodos av semaglutid bet på fetma
Uppdrag - hitta ett system för folkhälsoarbetet 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

2021-10-13

Grundstenen till diabetes typ 2 bör enligt all logik vara långvarig felaktig kost och fysisk inaktivitet, där bränsleöverskott och låg förbränning i framförallt våra muskelceller leder till fettupplagring i kroppen och till slut insulinresistens. Det gäller för att vända utvecklingen bli av med det upplagrade bränslet fett, att få igång förbränningen av fett med fysisk aktivitet i våra muskelcellers mitokondrier, där det i citronsyracykeln bildas CO2 och H2O som sedan lämnar kroppen via andning och svettning. På så vis och med en bättre och rätt kost kan vi bli av med vårt viktöverskott och vår diabetes typ 2. För detta behövs VILJA. 

Undvik om möjligt stympa människor för evigt med kirurgi!

Kandidater för fetmaoperation som aldrig fått förklarat för sig hur vi människor fungerar och heller inte på naturlig väg försökt göra något åt sin situation ska inte opereras.

 MVH Johan Holmgren

Leg läk.

Specialist i allmänmedicin 

Idrottsmedicinsk universitetsexamen

Johan Holmgren

Maria Gustavsson

Reporter

maria.gustavsson@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev