Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Diabetes

Forskare: hypoglykemi kan vara ny riskfaktor för hjärtsjukdom

Publicerad: 18 januari 2011, 14:45

Patienter med typ 1-diabetes som till följd av insulinbehandling råkar ut för upprepade episoder av hypoglykemi kan riskera ökad utveckling av åderförkalkning, enligt en ny studie.


Intensiv insulinbehandling kan skydda patienter med typ 1-diabetes från att på sikt drabbas av hjärt-kärlsjukdom.

Men samtidigt kan upprepade episoder av hypoglykemi, lågt blodsocker, som är den vanligaste biverkningen av intensiv insulinbehandling, möjligtvis motverka skyddet mot hjärt-kärlsjukdom. Det indikerar en ny studie från Spanien.

Forskare vid universitetssjukhuset i Barcelona jämförde 25 patienter som hade återkommande hypoglykemier med 20 patienter som inte drabbades lika ofta av hypoglykemi.

Slutsatsen är att patienterna med hypoglykemi hade mer tidiga tecken på aterosklerosutveckling än kontrollgruppen, enligt mätning av bland annat tjockleken på det innersta lagret av halspulsåderväggen.

Ett annat fynd var att patienterna med flera episoder av hypoglykemi inte var särskilt uppmärksamma på att de var drabbade av hypoglykemi.

Enligt forskarna pekar resultaten på att upprepade episoder av hypoglykemi skulle kunna anses vara en ny kardiovaskulär riskfaktor. Långvarig exponering för hypoglykemi hos unga typ 1-diabetiker skulle på så sätt främja subklinisk ateroskleros, vilket senare i livet skulle kunna orsaka hjärt-kärlsjukdom.

Studien publiceras i tidskriften Diabetes Care.

Läs hela originalstudien:

Diabetes Care 2011; 34 :198–203

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News