söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Diabetes

Forskare identifierar gener bakom fetma

Publicerad: 8 april 2013, 12:03

Ett stort forskarlag publicerar nu ledtrådar till genetiska skillnader mellan extrem fetma och mildare former av fetma.


Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


Under ledning av Uppsalaprofessorn Erik Ingelsson har över 300 forskare från Europa och USA kartlagt arvsmassan hos mer än 263 000 personer.

Studien bekräftar de flesta av de genregioner som man redan vet har en koppling till extremer av olika kroppsmått, enligt ett pressmeddelande från Uppsala universitet.

Forskarna hittade ytterligare fyra nya genregioner som kopplas till kroppslängd och sju ny regioner kopplade till övervikt och fetma. Resultaten indikerar att det är samma genregioner som är inblandade i både svår fetma och i mildare former.

–  Våra resultat tyder på att extremt feta individer har ett större antal genvarianter som ökar risken för fetma snarare än att helt andra gener är inblandade. På sikt kan våra fynd leda till nya sätt att förhindra och behandla fetma, som är ett av vår tids största globala folkhälsoproblem, säger Erik Ingelsson i ett pressmeddelande från Uppsala universitet.

Läs abstract till studien:

Sonja Berndt med flera. Genome-wide meta-analysis identifies 11 new loci for anthropometric traits and provides insights into genetic architecture. Nature Genetics, publicerad online den 7 april 2013. DOI:10.1038/ng.2606

Relaterat material

Läsk och gener i fetmaepidemin

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev