söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Diabetes

Forskare: Läkare missar tredje diabetesform

Publicerad: 5 januari 2018, 11:07

Foto: Thinkstock

Många patienter verkar felaktigt få en diagnos för typ 2-diabetes när de egentligen har en tredje variant av sjukdomen, enligt brittiska och amerikanska forskare.

Ämnen i artikeln:

Diabetes typ 1Diabetes typ 2

Maria Gustavsson

maria.gustavsson@dagensmedicin.se


Den tredje formen kallas för typ 3c-diabetes och kan exempelvis uppstå till följd av inflammationer eller tumörer i bukspottkörteln, skriver forskarna. I en studie i tidskriften Diabetes Care lyfter de fram att diabetesformen sannolikt är vanligare än man tidigare har trott.

Forskarlaget har gått igenom data för fler än två miljoner patienter med nydiagnostiserad diabetes i England. Då fann man att den tredje diabetesformen var något vanligare än typ 1-diabetes bland vuxna personer.

Enligt forskarnas siffror får många patienter med typ 3c-diabetes en felaktig diagnos i form av typ 2-diabetes. Något som inträffade för närmare 90 procent av patienterna i studien med diabetes och bukspottkörtelsjukdom. Detta kan ge allvarliga konsekvenser eftersom personer med den tredje diabetesformen har en sämre glykemisk kontroll och behöver insulin i ett tidigare skede, menar forskarna.

De efterlyser bättre kunskap och förståelse om typ 3c-diabetes inom sjukvården. När en patient diagnostiseras med diabetes bör läkaren alltid ta reda på om personen har eller har haft sjukdomar i bukspottkörteln, skriver forskarna.

Insamlandet av data skedde mellan 2005 och 2016. Läs mer i abstract:

Chris Woodmansey med flera. Incidence, Demographics, and Clinical Characteristics of Diabetes of the Exocrine Pancreas (Type 3c): A Retrospective Cohort Study. Diabetes Care, publicerad online november 2017. DOI: 10.2337/dc17-0542

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev