Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Diabetes

Forskare odlar miljontals insulinproducerande betaceller

Publicerad: 14 oktober 2014, 11:25

Bilden visar mänskliga betaceller som bildat cellöar efter att de överförts till möss. Cellerna sprutades in under en hinna som omger njuren. Bilden är tagen två veckor efter transplantation.

Foto: Douglas Melton

Mänskliga stamceller kan omvandlas till insulinproducerande betaceller och sedan förbättra blodsockret hos diabetessjuka möss, enligt en ny studie i tidskriften Cell.


Resultaten skulle därmed kunna ligga till grund för behandling av typ 1-diabetes hos människor.

Tidigare försök att odla fram mänskliga betaceller har inte nått framgång. Men detta har nu ett forskarlag vid Harvard University i Boston, USA, lyckats med.

Genom sex steg fick forskarna mänskliga embryonala stamceller att omvandlas till insulinproducerande celle , som i provrörförsök uppförde sig precis som riktiga betaceller ur flera aspekter.

Forskarna beskriver processen som uppskalningsbar och att den kan generera 300 miljoner betaceller åt gången i en halvlitersflaska. En vuxen människa med typ 1-diabetes skulle behöva en eller två  sådana flaskor för att motverka sin sjukdom, skriver de.

Än så länge har forskarna alltså bara testat behandling i möss och de är ännu inte redo att gå vidare till studier på patienter, då man också skulle behöva immundämpande läkemedel.

Ett företag i USA ligger än så länge längre fram med en behandling där de hoppas transplantera omogna stamcellsframställda betaceller till patienter i en liten kapsel.

I dag förekommer redan transplantation av cellöar med betaceller till patienter med typ 1-diabetes. Behandlingen begränsas dock bland annat av tillgången till donatorer.

Läs abstract till studien:

Felicia Pagliuca med flera. Generation of Functional Human Pancreatic β Cells In Vitro. Cell 2014; 159: 428–439. DOI: 10.1016/j.cell.2014.09.040

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev