Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Diabetes

Forskare ser koppling mellan blodfettsänkare och diabetes

Publicerad: 17 februari 2010, 09:35

Blodfettsänkande statiner ökar risken för diabetes, enligt en analys i tidskriften Lancet. Risken är dock mycket låg och fördelarna med statiner överväger starkt, enligt tidskriften.


Tidigare studier har inte givit något klart svar om det finns någon koppling mellan behandling med blodfettsänkare och diabetes. Därför har forskare vid University of Glasgow nu gjort en metaanalys av 13 olika statinstudier.

I studierna ingår sammanlagt över 90 000 personer, varav knappt 4 300 utvecklade diabetes under en fyraårsperiod. Statinbehandling var förenad med en 9 procent ökad risk att få diabetes. Störst var risken bland de äldsta studiedeltagarna.

Enligt forskarnas beräkningar innebär detta att statinbehandling av 255 personer under fyra år leder till ett extra fall av diabetes.

Slutsatsen är att det finns en liten ökad risk för diabetes hos personer som behandlas med statiner. Men i absoluta tal är den risken mycket liten, framförallt sett i förhållande till den minskade risken för hjärt-kärlsjukdom som behandlingen innebär.

Enligt en kommenterande artikel i tidskriften är fördelarna med statiner långt större än nackdelarna.

Dock pekar de nya resultaten på att personer som behandlas med statiner bör följas upp med tanke på diabetesrisken. Till exempel kan det vara på sin plats att kontrollera blodsockervärdet hos äldre patienter som behandlas med statiner, skriver artikelförfattarna.

Läs artikel och kommentar:

Lancet, publicerad online den 17 februari 2010
Ledarkommentar i Lancet

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev