fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Diabetes

Forskare vill se mindre sött i glasen

Publicerad: 7 januari 2016, 06:52

Foto: Thinkstock

Enligt brittiska forskare skulle så många som 300 000 fall av diabetes kunna undvikas i Storbritannien.


Storbritannien har genomfört en satsning för att minska mängden salt i flera livsmedelsprodukter med 40 procent under en femårsperiod. Nu kan det vara dags för en liknande satsning när det gäller socker.

Om sockerhalten i sockersötade drycker, inklusive fruktjuice, minskades med 40 procent under fem år ger det en genomsnittlig minskning med 38,4 kalorier per dag i slutet av femårsperioden. Det innebär att det går att förebygga 500 000 fall av övervikt och 1 000 000 fall av fetma hos den brittiska befolkningen.

Och det skulle i sin tur kunna förebygga omkring 300 000 fall av diabetes typ två under de kommande två årtiondena, enligt en studie av professor Graham MacGregor och hans kollegor vid Queen Mary University of London. Sockret som försvinner från dryckerna ska inte ersättas med konstgjorda sötningsmedel.

Studien är publicerad i Lancet Diabetes & Endocrinology.

Läs abstract:

Yuan Ma med flera. Gradual reduction of sugar in soft drinks without substitution as a strategy to reduce overweight, obesity, and type 2 diabetes: a modelling study. Lancet Diabetes & Endocrinology. Publicerad online den 6 januari 2015.

TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev