Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Diabetes

Fortfarande delade meningar om diabetesmedlet Avandia

Publicerad: 8 juni 2009, 13:54

ADA 2009 Svenska experter anser, efter Record-studien, att det omdiskuterade läkemedlet Avandia nu har visat sig värdigt en plats i diabetesterapin. Svensk-amerikanske professorn Curt Furberg menar däremot att studien är underdimensionerad.


Ämnen i artikeln:

Läkemedel

År 2007 pekade en metaanalys i New England Journal of Medicine på ökad dödlighet och ett ökat antal hjärtinfarkter med det relativt nya diabetesläkemedlet Avandia (rosiglitazon).

Analysen fick kritik, men ledde ändå till att rosiglitazon har blivit kraftigt ifrågasatt.

På fredagskvällen presenterades studien Record på amerikanska diabetessällskapets möte, ADA, i New Orleans, USA, se länkad artikel.

– Record visar att den tidigare kritiken inte stämde på väsentliga punkter, säger Peter Nilsson, professor i klinisk kardiovaskulär forskning vid Lunds universitet.

– Slutsatsen är att rosiglitazon totalt sett varken är bättre eller sämre än de vanliga diabetespreparaten, metformin och sulfonylurea, för kardiovaskulär prevention. Därför kan läkemedlet vara ett alternativ för patienter som inte tolererar metformin eller SU-preparat.

I studien prövades rosiglitazon mot traditionell behandling. Lika stor andel patienter avled eller var tvungna att läggas in på sjukhus på grund av hjärt-kärlsjukdom i båda behandlingsgrupperna. Däremot var andelen patienter som drabbades av hjärtsvikt och frakturer förhöjd bland patienterna som fick rosiglitazon.

– Läkemedlet bör inte ges till personer med ökad risk för hjärtsvikt eller frakturer, konstaterar Peter Nilsson.

Också Björn Eliasson, överläkare vid Diabetescentum, Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg, anser att rosiglitazon är ett värdefullt alternativ, förutsatt att det inte ges till patienter med ökad risk för hjärtsvikt eller frakturer.

– Alla läkemedel har för- och nackdelar. Det är otroligt viktigt att man har flera att välja mellan för att kunna anpassa behandling till olika patienter, säger han.

Curt Furberg, professor i folkhälsa vid Wake Forest University i USA, som ligger bakom en tidigare metaanalys av rosiglitazon, vill inte tillmäta Record-studien någon större betydelse.

– Studien är underdimensionerad och gör varken till eller från i diskussionen. Det olyckliga med Avandia är att medlet paradoxalt nog tycks öka risken för de tillstånd som man till varje pris vill undvika hos diabetiker, säger han.

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev