onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Diabetes

Fredrik Bäckhed får Göran Gustafssonpris

Publicerad: 31 mars 2014, 12:31

Fredrik Bäckhed, professor vid Sahlgrenska akademin, får årets Göran Gustafssonpris i medicin.


Han får priset för  sin uppmärksammade och nyskapande forskning om tarmflorans betydelse för metabola sjukdomar . Fredrik Bäckhed och hans medarbetare har identifierat en ny miljöfaktor som påverkar fetma, nämligen en förändrad tarmflora. Forskarna har också visat att möss som saknar bakterier över huvud taget inte utvecklar fetma eller diabetes.

Preliminära rapporter visar att även överviktskirurgi påverkar tarmfloran. Överviktskirurgi har visat sig även dämpa fetmasymtom.

Nu har Fredrik Bäckhed börjat kartlägga vilka signalvägar som bakterierna påverkar, och om en förändrad tarmflora bidrar direkt till sjukdomsförloppet eller om det är tvärtom.

Förhoppningen är att studierna ska leda till nya behandlingar för fetmarelaterade sjukdomar.

Fredrik Bäckhed är en av fem pristagare som får dela på nästan 24 miljoner kronor. De andra pristagarna forskar inom matematik, fysik, kemi och molekylärbiologi.

Pristagaren i molekylärbiologi, Emmanuelle Charpentier, docent vid Umeå universitet, får priset för sina upptäckter av de mekanismer som styr bakteriell immunitet. Något som lett till utveckling av ett molekylärt verktyg för modifiering av gener.

Relaterat material

Gallsyra kopplas till effekt av fetmakirurgi

Tarmflora kan förklara fetma

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev