Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag16.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Diabetes

Fysisk träning motverkade effekt av genvariant för fetma

Publicerad: 6 April 2010, 11:23

Fysisk träning motverkade effekt av genvariant för fetma

En timmes träning om dagen. Det gör att även ungdomar som bär på ett genetiskt anlag för fetma får kontroll på vikten, enligt en ny studie som letts från Sverige.


Det är forskaren Jonatan Ruiz vid Karolinska institutet i Huddinge som tillsammans med kollegor har undersökt 752 ungdomar i tio europeiska länder. Syftet var att studera om en timmes fysisk aktivitet om dagen kan upphäva effekten av en viss genvariant som ökar risken för fetma. Tidigare forskning har pekat på att varje mutation i denna gen kan kopplas till en viktökning på cirka 1,5 kg.

47 procent av tonåringarna i studien hade en kopia av genvarianten, 16 procent hade två kopior och resterande 37 procent hade ingen kopia alls. Som väntat såg forskarna att den aktuella genvarianten var kopplad till högre kroppsmasseindex, BMI, större midjemått och högre andel fett i kroppen.

Samtidigt visade det sig att effekten av genvarianten var betydligt mindre bland de tonåringar som motionerade minst en timme varje dag.

För varje kopia av genvarianten, hade de som motionerade minst en timme dagligen 0,17 gånger högre BMI än dem som inte var bärare. Det kan jämföras med att de bärare som inte nådde den nivån av fysisk aktivitet hade ett 0,65 gånger högre BMI än icke-bärarna.

Motion hade också en tydlig effekt på midjemått och andelen fett i kroppen bland ungdomarna som bar på genvarianten.

Enligt forskarna visar deras studie att en timmes motion om dagen kan kompensera effekten av det studerade genetiska anlaget för fetma, vilket de menar har stor betydelse för folkhälsoarbetet.

Studien presenteras i veckans nummer av tidskriften Archives of Paediatrics and Adolescent Medicine.

Läs abstract:

Archives of Paediatrics and Adolescent medicine 2010; 164: 328-333

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev