Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag14.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Diabetes

Genanalys spelar liten roll för diabetesrisk

Publicerad: 19 november 2008, 22:00

Jämfört med etablerade riskfaktorer som BMI och rökning bidrar analys av riskgener för typ 2-diabetes i liten utsträckning till att förutse vilka individer som utvecklar sjukdomen. Det visar en ny stor svensk studie.


På senare år har forskare identifierat ett antal genvarianter som är associerade med förhöjd risk för utveckling av typ 2-diabetes.

För att undersöka om dessa genvarianter själva eller tillsammans med kända kliniska riskfaktorer kan förutse utveckling av sjukdomen har forskare vid bland annat Lunds           universitet undersökt data för och följt upp data om mer än 16 000 svenska medborgare och nästan 3 000 finska medborgare. Dessa har ingått i två stora skandinaviska prospektiva studier.

Forskarna undersökte kliniska riskfaktorer som BMI, rökning och hereditiet och identifierade dessutom vilken genotyp studiedeltagarna hade för 16 genvarianter som man tidigare sett är kopplade till ökad risk för typ 2-diabetes. Studiedeltagarna följdes i snitt i 23,5 år, under vilken tid 2 201 personer, 11,7 procent, utvecklade typ 2-diabetes.

Resultaten visar att de tidigare kända kliniska riskfaktorerna hereditet, högt BMI, förhöjda leverenzymer, rökning och störd insulininsöndring var starka indikatorer för att förutse framtida insjuknande i typ 2-diabetes.

Studien visade också att 11 av de undersökta genvarianterna var signifikant associerade med ökad risk för typ 2-diabetes oberoende av de kliniska riskfaktorerna. Av dessa genvarianter var åtta associerade med nedsatt betacellsfunktion.

Forskarna bakom studien kunde konstatera att geninformation, vid sidan av de kliniska riskfaktorerna, något förbättrar möjligheterna att förutse insjuknande i typ 2-diabetes. Sammantaget bedömer forskarna dock att de genvarianter som i dag är kända för sitt samband med diabetes endast medför en liten ökad möjlighet att förutse diabetes om man jämför med kliniska riskmått.

Studien publiceras i veckans utgåva av New England Journal of Medicine. Författare till studien är bland andra forskaren Valeriya Lyssenko, Peter Nilsson, professor i klinisk kardiovaskulär forskning och Leif Groop, professor i endokrinologi och diabetes, samtliga verksamma vid Lunds universitet.      New England Journal of Medicine, 2008; 359:2220-2232

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev