Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Diabetes

Genetiskt släktskap mellan typ 1-diabetes och celiaki

Publicerad: 12 december 2008, 10:00

I en ny studie har forskare identifierat sex genvarianter som är kopplade både till diabetes typ 1 och celiaki. Enligt forskarna pekar resultaten på att det kan finnas gemensamma mekanismer bakom bägge sjukdomarna.


Ämnen i artikeln:

CeliakiDiabetes typ 1

Det är känt sedan tidigare att typ 1-diabetes och celiaki, eller glutenintolerans, ofta kan drabba samma patienter. Forskare har också hittat gemensamma riskgener för bägge sjukdomarna som är inblandade i immunförsvarets HLA-system, vilket är centralt för vissa så kallade antigenpresenterade immunceller.

I en ny studie har ett internationellt forskarlag, lett av John Todd vid University of Cambridge i Storbritannien, kartlagt gemensamma riskgener för celiaki och typ 1-diabetes som ligger utanför HLA-systemet. Totalt ingick mer än 22 000 individer från Storbritannien, Finland och USA, inklusive 8 062 patienter med typ 1-diabetes och 2 560 patienter med celiaki.

Forskarna identifierade tre genvarianter som är kopplade till ökad risk för celiaki som också var kopplade till typ 1-diabetes. Omvänt fann de också att tre genvarianter som tidigare konstaterats öka risken för typ 1-diabetes även hade en koppling till celiaki.

Tillsammans med en tidigare känd genvariant konstaterar forskarna att det åtminstone finns sju genvarianter utanför HLA-systemet som har samband till både typ 1-diabetes och celiaki.

New England Journal of Medicine, publicerad online 10 december

Två av de nya genvarianterna var kopplade till skydd mot typ 1-diabetes och ökad risk för celiaki. Övriga var kopplade till ökad risk för bägge sjukdomarna. Den senare gruppen inkluderade även en genvariant som påverkar den så kallade CCR5-receptorn på T-hjälparceller och som i dubbel uppsättning innebär en immunitet mot att drabbas av hiv.

Enligt forskarna pekar fynden på att typ 1-diabetes och celiaki kan ha gemensamma autoimmuna orsaker. De menar att resultaten stödjer en hypotes om att konsumtion av gluten kan orsaka förändringar i tarmens immunsystem som i sin tur leder till förändringar i bukspottkörteln.

Ämnen i artikeln:

CeliakiDiabetes typ 1

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev