Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Diabetes

GI-kost bra för diabetiker

Publicerad: 17 december 2008, 14:25

GI-kost bra för diabetiker

Diabetiker kan ha bättre nytta av GI-kost än av fiberrik kost, enligt en studie som nu publiceras i Jama.


Forskare vid bland annat University of Toronto, Kanada, publicerar i dagens utgåva av Jama en studie som visar att mat med lågt glykemiskt index, GI, leder till lägre blodsockernivåer och högre nivåer av HDL än fiberrik mat.

Jama 2008; 300: 2742-2753

I studien ingick 210 personer med typ 2-diabetes som alla behandlades med minst ett läkemedel mot sin sjukdom. Patienterna randomiserades till att antingen få en diet med lågt GI eller en diet med fiberrik mat under ett halvår. Ungefär lika många personer ingick i de två grupperna.

Deltagarna i båda grupperna uppmuntrades också att äta frukt och grönsaker. Snittåldern på deltagarna var 60 år.

När sex månader hade gått hade värdet för långsiktig blodsockerkontroll, HbA1c, sjunkit med 0,5 procent i snitt bland dem som fått dieten med lågt glykemiskt index. Bland dem som i stället hade fått en diet med högt fiberinnehåll sjönk HbA1c med 0,18 procent.

I gruppen som fått GI-kosten sågs även en förhöjd nivå av det  goda  kolesterolet HDL. Nivån HDL steg i den gruppen med i snitt 1,7 mg/dL. I den andra gruppen sjönk i stället HDL i snitt med 0,2 mg/dL.

Resultaten pekar enligt forskarna på att GI-diet kan vara en användbar strategi för att förbättra blodsockerkontrollen för personer med typ 2-diabetes.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev