Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Diabetes

Graviditetsdiabetes vanligare efter mammas rökning

Publicerad: 5 juni 2013, 08:49

Döttrar till kvinnor som rökte under graviditeten hade ökad risk för graviditetsdiabetes, jämfört med döttrar till ickerökare. De löpte dessutom högre risk för fetma, enligt svenska forskare.


Det är bland andra Kristina Mattsson, forskare vid avdelningen för arbets- och miljömedicin vid Lunds universitet, som i en studie kommit fram till att kvinnor som exponerats för rökning tidigt i fosterlivet oftare drabbades av såväl graviditetsdiabetes som fetma senare i livet.

Forskarna använde sig av data för drygt 80 000 graviditeter som registrerats i det medicinska födelseregistret mellan 1982 och 2010.

En möjlig förklaring till resultaten, som kvarstod efter justering för faktorer som mammans ålder, BMI och förlossningssätt, kan enligt forskarna vara att rökningen påverkat regleringen av aptit och mättnad hos döttrarna.

Eftersom studien är av observationstyp kan den dock inte slå fast att det rör sig om ett äkta orsakssamband.

Forskarna påpekar också att de till exempel inte haft information om eventuella skillnader mellan rökare och ickerökare när det gäller utbildningsnivå, inkomst och andra socioekonomiska faktorer, vilket kan ha påverkat resultaten.

Läs abstract:

Kristina Mattsson med flera. Maternal smoking during pregnancy and daughters risk of gestational diabetes and obesity. Diabetologia, publicerad online 23 maj 2013.

KATRIN TRYSELL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev