onsdag8 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Diabetes

Grön variation bra skydd mot diabetes

Publicerad: 11 april 2012, 06:33

Foto: Photos.com

Att ha ett varierat intag av frukt och grönsaker kan vara viktigare för den som vill undvika typ 2-diabetes, snarare än omfattningen av konsumtionen, enligt en ny studie i tidskriften Diabetes Care.


Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


Enligt forskare vid Addenbrooke s Hospital i Cambridge, Storbritannien, är det hittills oklart huruvida ett högt intag av frukt och grönsaker eventuellt skyddar mot att insjukna i typ 2-diabetes.

Därför undersökte de det möjliga sambandet i en framåtblickande studie med totalt över 3 700 deltagare som följdes i elva år.

Den tredjedel av deltagarna som angivit att de åt mest frukt och grönsaker hade 21 procent lägre risk att ha fått typ 2-diabetes under perioden, jämfört med den tredjedel som åt minst.

När forskarna granskade resultaten mer noga tycktes det vara grönsaker som stod för den största skyddseffekten medan ett högt intag av frukt inte skyddade mot sjukdomen.

Vidare fann forskarna att variationen av intag av frukt och grönsaker verkade spela en viktig roll.

Den tredjedel som hade mest varierat intag av frukt och grönt hade 39 procent lägre risk att insjukna jämfört med den tredjedel som åt minst varierat. Detta gällde oberoende av andra faktorer som skulle kunna påverka resultatet, inklusive total konsumtion av frukt och grönt.

Läs abstract till studien:

Andrew J Cooper med flera. A Prospective Study of the Association Between Quantity and Variety of Fruit and Vegetable Intake and Incident Type 2 Diabetes. Diabetes Care, publicerad online den 3 april 2012.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev