Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Diabetes

Gruppering av diabetes skulle kunna leda till bättre behandling

Publicerad: 28 oktober 2015, 18:01

Foto: Thinkstock

Typ 2-diabetes kanske inte är en så homogen sjukdom som forskarna trott. Enligt en studie i Science Translational Medicine kan det finnas tre undergrupper.


Forskarna har genom att analysera information från patientjournaler och genetisk kartläggning från fler än 11 000 patienter kunnat urskilja tre undergrupper av typ 2-diabetes.

I undergrupp ett var patienterna yngre jämfört med de andra grupperna. De vägde generellt mer och hade högre blodsockernivåer än patienterna i de andra grupperna. Njursjukdom och ögonproblem var också vanligare i grupp ett. I den andra undergruppen sågs en hög förekomst av andra sjukdomar som cancer och hjärt-kärlsjukdomar. Även den tredje typen hade hög förekomst av hjärt-kärlsjukdom, men också neurologiska sjukdomar.

Forskarna menar att denna klassificering av typ 2-diabetes skulle kunna leda till bättre och mer individualiserad behandling. De påpekar dock att en större studie behövs för att belägga hur de olika grupperna tidsmässigt utvecklas.

Läs mer i abstract:

Li Li med flera. Indentification of type 2 diabetes subgroups through topological analysis of patient similarity. Science Translational Medicine, publicerad online 28 oktober 2015. Doi: 10.1126/scitranslmed.aaa9364

AMINA MANZOOR

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev