Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Diabetes

Hallå där, Catharina Lavebratt

Publicerad: 11 juni 2009, 14:29

Catharina Lavebratt är docent i genetik vid Karolinska institutet i Solna och har fått 4 998 000 kronor av Vinnova för att forska kring behandling och diagnostik av virusinducerad fetma och diabetes.


Hur ska du använda fem miljoner för att visa att fetma och diabetes kan orsakas av ett virus?

– Vi kommer att undersöka hur vanlig infektion med viruset är i den svenska befolkningen och om, och till vilken grad, infektionen ökar fettupplagringen hos svenskar. Vi utvecklar också ett enkelt test för att identifiera tidigare infektion.

Vad är det för virus som ni anser orsakar fetman?

– Det är ett förkylningsvirus som heter adenovirus 36, Ad-36.

Många fetmaforskare tror inte på att virus kan orsaka övervikt. Hur starka är egentligen beläggen?

– Amerikanska forskare har funnit ökad fettupplagring vid infektion med Ad-36 både i cellstudier och i djurstudier. Resultaten från dessa undersökningar är entydiga. Man har också funnit högre frekvens av infektion med viruset bland överviktiga och feta personer jämfört med normalviktiga personer. Det har dock inte tidigare studerats i Norden.

Om jag umgås med en fet person, riskerar jag då att bli smittad och bli fet jag med?

– Nej, det finns ingen risk att bli smittad av en överviktig eller fet person eftersom viruset försvinner från luftvägar och kroppsvätskor några veckor efter infektion.

När kan ni presentera resultat från forskningen?

– Om ett och ett halvt år räknar vi med att ha en del data om förekomsten av Ad-36 i Sverige och om hur stark kopplingen är mellan viruset och fetma och diabetes. Vi ska då även ha utvecklat en första version av diagnosmetoden.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev