Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Diabetes

Hallå där ...

Publicerad: 23 september 2020, 13:31

Lucile Dollet.

... Lucile Dollet, molekylärbiolog och forskare vid Karolinska institutet, är en av de fyra unga forskare som talar vid årets Rising Star-symposium på torsdag morgon.


Ämnen i artikeln:

Diabetes typ 2Karolinska institutetEASD

Vad ska du tala om?
– Jag är intresserad av samspelet mellan fettväv och skelettmuskler och hur vår inneboende dygnsrytm påverkar när fysisk träning har bäst effekt – ett område kallat ”kronoterapi”. Vi har tidigare visat att personer med diabetes typ-2 fick mindre effekt av sin träning om den skedde på eftermiddagen jämfört med på morgonen. Nu studerar jag i musmodeller vilka molekylära mekanismer som ligger bakom, exempelvis vad gäller hur olika gener uttrycks.

Varifrån kommer du att föreläsa?
– Det blir från jobbet, min uppkoppling hemma är för svajig. Och jag är glad för chansen att berätta om min forskning, men samtidigt lite besviken – normalt är det väldigt roligt att få frågor från publiken och få igång en diskussion, men det blir nog mindre så nu när det sker digitalt.

Har du sett något intressant på mötet hittills?
– Plenarföreläsningen på tisdagsmorgonen var verkligen intressant och även en session om insulinresistens. Och så ser jag fram mot att följa det som handlar om träning, kommunikation mellan olika vävnader och hur utsöndringen av cytokinen GDF-15 påverkas av exempelvis träning.

Lotta Fredholm

Reporter

redaktionen@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev