Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Diabetes

Han vill legitimera patienterna

Publicerad: 27 april 2017, 06:00

Anders Ekholm, vice vd för Institutet för framtidsstudier.

Foto: Jens Krey

Nationalekonomen Anders Ekholm föreslår att patienter ska legitimeras för att i större utsträckning sköta sina sjukdomar.


Ämnen i artikeln:

VitalisDiabetes typ 1

Anders Ekholm har ett förflutit i regeringskansliet men är sedan några år tillbaka vice vd för Institutet för framtidsstudier. Under sin föreläsning på Vitalis gick han i rasande fart igenom delar av den rapport som institutet presenterade i höstas med titeln Bortom it, om hälsa i en digital tid.

Han konstaterade bland annat att sjukvården endast står för en trededel av samhällets kostnader för ohälsa, medan de resterade två tredjedelarna bärs upp av försäkringar eller försvinner i produktionsbortfall. Han noterade också att anhöriga drog ett stort lass när det kommer till vård och omsorg, inte minst när det gällde att koordinera alla kontakter runt en patient.

Samtidigt lyfte den prydligt mustaschprydde nationalekonomen även fram aningen oväntade besparingsförslag.

Enligt Sveriges Kommuner och Landsting vill nämligen ungefär hälften av befolkningen ta hand om sin egen hälsa. Så varför inte låta dem göra det efter att först ha legitimerats genom ett webbaserat test, resonerade Anders Ekholm.

– Om du har en välskött diabetes, varför ska du då behöva gå till vården för att få ditt insulin, för en än så länge kronisk sjukdom? undrade han retoriskt.

Anders Ekholm ansåg dagens system bygger på gamla strukturer, hierarkier och maktstrukturer.

– Men det kräver förstås att vi har koll på vilka som har koll på sin sjukdom. Men det har vi redan i dag, sade han och konstaterade att ungefär hälften av diabetikerna i diabetsregistret har bra värden.

Samtidigt, fortsatte Anders Ekholm, har den andelen varit mer eller mindre konstant i flera års tid, vilket indikerar att det finns en hel del kvar för vården att ta tag i.

Institutet har också räknat på potentialen i att låta patienter få större kontroll över sin sjukdom.

– Redan ganska små förändringar ger ganska stora besparingspotentialer.
Genom att med teknologi och utbildning exempelvis stödja 125 000 patienter med icke kroniska sjukdomar blir besparingen ungefär tre miljarder kronor för sjukvården varje år, summerade Anders Ekholm.

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

VitalisDiabetes typ 1

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev