Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Diabetes

Här behandlas alla med metformin

Publicerad: 26 september 2013, 05:00

Ann-Christin Jirblom Carlsson, verksamhetschef på Stora Höga, anser att vårdcentralens grupputbildning får diabetspatienterna att reflektera över sin sjukdom.

Foto: Daniel Stiller/Bildbyrån

Glada miner och metformin till alla. På vårdcentralen Stora Höga i Stenungsund vet personalen vad som ger en bra diabetesvård.


Nej, det kan knappast bero på slumpen att Stora Högas patienter med typ 2-diabetes har landets bästa snittvärde på det långsiktiga ­blodsockret HbA1c. För denna bedrift har vårdcentralen lyckats med vid två mätningar i rad, enligt statistik från nationella diabetesregistret.

– HbA1c säger inte allt om en bra diabetesvård, men våra resultat visar att vi är på rätt spår, säger Katarina Ottosson, ST-läkare och ansvarig för diabetes på vårdcentralen.

När Dagens Medicin frågar vad vårdcentralen gör för att lyckas så bra ges inte oväntat flera förklaringar. Däribland finns några av de framgångs­faktorer som listas i artikeln här intill, som ”fokus på målvärden”, ”riktade insatser vid sämre värden” och att ”sätta diabetesresultat på agendan”.

Katarina Ottosson fyller på med de förklaringar hon själv brukar ge när hon berättar för andra kollegor om Stora Högas arbetssätt:

En god stämning i hela personalen.

– Mår man bra på sitt arbete spiller det över på patienterna. När en diabetespatient ringer och behöver en ny inställning på sitt insulin måste man vara flexibel. Det orkar man vara om man trivs på jobbet, säger Katarina Ottosson.

Metformin till alla.

– Har patienten fått diagnosen typ 2-diabetes ska han eller hon ha metformin, såvida det inte finns kontraindikationer. Jag tror att många läkare först vill börja med livsstilsåtgärder innan de börjar med metformin.

Fast läkarkontakt.

– Arbetet för vår duktiga diabetessjuksköterska Annelie Gustafsson underlättas av att alla patienter har en fast läkare. Det blir lättare för henne att bolla frågor. Och det blir lättare för oss läkare att ta upp diabetes när patienterna besöker oss för andra problem.

Katarina Ottosson får medhåll från verksamhetschefen Ann-Christin Jirblom Carlsson, som även ­lyfter betydelsen av grupputbildningar av patienter.

– Vi använder ett i vårt tycke bra informations­material från ett läkemedelsföretag, som får patienterna att reflektera över sin sjukdom. Hittills har vi haft sådana utbildningar för nyinsjuknade patienter, men vi kommer att börja ha dem även för dem som varit sjuka ett tag, berättar Ann-Christin ­Jirblom Carlsson.

Du är själv diabetessjuksköterska i grunden. Hur har det påverkat?

– Jag kan ju lättare se nyttan av att arbeta fokuserat med diabetes, vilket inte innebär att jag ­negligerar andra sjukdomar. Sedan har jag kunnat gå in och stötta vår ordinarie diabetessjuksköterska när vi har varit ekonomiskt pressade och fått dra ner på tiden som hon träffar diabetespatienter.

Har ni inte ”bra” patienter också?

– Jo, det påverkar säkert en del. Vi har en ganska hög utbildningsnivå i upptagningsområdet med få sociala problem, säger Ann-Christin Jirblom ­Carlsson.

Relaterat material

Världsunik studie ledde till sju enkla tips för bättre vård

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev