Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Diabetes

Här sänks blodsockret med nya rutiner

Publicerad: 28 juli 2015, 10:02

Diabetessjuksköterskorna Elisabeth Källqvist och Annika Svensson vid Skaraborgs sjukhus har jobbat hårt för att hjälpa patienter med höga HbA1c att få kontroll på sitt blodsocker.

När Skaraborgs sjukhus gjorde en särskild satsning för patienter med typ 1-diabetes med sämst blodsockerkontroll blev effekten över förväntan.


Ämnen i artikeln:

Västra GötalandsregionenSkaraborgs sjukhus

För drygt ett år sedan startade diabetesmottagningarna vid Skaraborgs sjukhus (Skövde, Lidköping, och Falköping) det så kallade Hissen-projektet.

Målet var hjälpa gruppen med den sämsta blodsockerkontrollen och minska antalet till hälften.  Satsningen har gett god utdelning och i dag har diabetiker med HbA1c över 70 mmol/mol minskat från 30 procent till 13 procent.

För drygt 75 patienter har risken för diabeteskomplikationer minskat avsevärt, vilket sparar över sju miljoner i uteblivna sjukvårdskostnader enligt projektets egna beräkningar.

Det börjar redan i väntrummet. På väggen sitter en affisch som spaltar upp möjliga orsaker till höga blodsockervärden. Det handlar om allt från oregelbundna kostvanor och rädsla för hypoglykemi och  till stress och andra sjukdomar som påverkar blodsockernivån.

– Patienterna börjar redan i väntrummet att fundera på sina egna orsaker och diskuterar ofta med sina medpatienter. Vi använder sedan samma underlag inne på rummet och pratar med patienterna kring deras blodsocker, säger Elisabeth Källqvist är av de fem diabetessjuksköterska vid Skaraborgs sjukhus, till Dagens Medicin.

Hennes kollega Annika Svensson berättar att personalen först tyckte att en del ord på kunskapsunderlaget var lite väl hårda och att de var oroliga för att patienterna skulle känna sig anklagade, men det visade sig vara tvärtom.

– Vi upplever att patienterna skäms mindre över sina höga blodsockervärden nu när det går att sätta dem i ett sammanhang, säger hon.

Genom den strukturerad inventering av orsakerna till de höga blodsockervärden talar nu hela diabetesteamet samma språk och diabetssjuksköterskor, läkare och kuratorer kan hjälpa patienterna på ett nytt sätt.

– Det handlar om att se var varje enskild individ befinner sig och vilket stöd som personen behöver. Mycket handlar förstås om kunskap. Vi har varit bra på att ha diabetesskolor att  ge verktyg till patienterna., säger Elisabeth Källqvist.

Patienterna får nu lära sig att räkna kolhydrater i mat och dryck och räkna ut hur mycket måltidsinsulin det kräver. Med tillgång till en ny typ av blodsockermätare som visar kurvor kan patienterna se sina blodsockernivåer under dygnet.

– Då blir det tydligt hur mat, stress och insulin påverkar blodsockret.  Apparaten visar också trendpilar om blodsockret är på väg upp eller ner. Det är ett mycket pedagogiskt hjälpmedel, säger Elisabeth Källqvist.

Diabetessjuksköterskorna understryker att personalen har stått för verktygen samtidigt som det är patienterna som har gjort ett fantastiskt arbete.

Projektet har finansierats med stöd från Sveriges kommuner och landsting, SKL, och Västra Götalandsregionen som bidragit med en miljon vardera.

– Det är en framgångsaga helt enkelt. Samtidigt som förbättrad blodsockerkontroll ger minskad risk för diabetskomplikationer och fler levnadsår för patienterna har Skaraborg visat på de samhällsekonomiska vinsterna, säger Tony Holm som är projektledare för nationellt programråd på SKL.

SANNA BJÖRKMAN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev