Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Diabetes

Helautomatisk pump väcker intresse

Publicerad: 1 oktober 2021, 08:41

Jarl Hellman, här vid 2019 års EASD-möte, är imponerad över resultaten från en studie där en helautomatisk pump utvärderats. Pumpen på bilden är en Minimed 670G, i studien användes olika bland annat en Minimed 630G som en del av closed loop-systemet.

Foto: Petra Hedbom/Medtrocic

En hybridpump laddad med både insulin och pramlintid förbättrar glukoskontrollen hos vuxna med diabetes typ 1. Konceptet verkar även lovande i ett helautomatiskt system.


Ämnen i artikeln:

EASDDiabetes typ 1Uppsala universitet

Resultaten kommer från två mindre studier och presenterades under en session på den virtuella EASD-kongressen som Jarl Hellman, överläkare vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, lyssnade på. 

– Det var spännande data. Framför allt delen där insulin och pramlintid utvärderats i ett helautomatiskt closed loop-system där patienten alltså slipper kolhydratskattning och måltidsdosering av insulin, säger han. 

Läs även: Föränderlig pump fångar Läkemedelsverkets blick 

Så kallade closed loop-system har visats vara bättre än konventionella pumpar när det gäller blodsockerkontroll. Enkelt förklarat kombineras en insulinpump med en kontinuerlig glukosmätare och insulindoseringen styrs via individanpassade algoritmer.

I ett försök att förbättra tekniken ytterligare och minska episoderna av hypoglykemi, lågt blodsocker, pågår studier med pumpar som är laddade med flera läkemedel

Den aktuella hybridpumpen innehåller som sagt både insulin och pramlintid, varav det sistnämnda är en syntetisk version av amylin som inuti kroppen utsöndras samtidigt som insulin. Amylin bidrar till att sänka glukosnivån i blodet. 

Under sessionen presenterades data från en randomiserad cross over-studie i Kanada. Här deltog 28 vuxna patienter som testade hybridpumpen under 24 timmar i sjukhusmiljö. Det primära effektmåttet var tiden som deras blodsockervärde låg inom målintervallet 3,9 mmol/liter och 10 mmol/liter. 

Så var fallet 84 procent av tiden när deltagarna använde hybridpumpen medan siffran låg på 74 procent med enbart snabbverkande insulin. 

Forskarna, som är från Kanada, har även utvärderat en helautomatisk pump laddad med snabbverkande insulin och pramlintid. Med ett sådant system behöver inte patienten mata in uppgifter om kolhydrater och blodsockervärden i samband med måltid, vilket är fallet med pumparna som finns på marknaden i dag. Resultaten publicerades nyligen i tidskriften Lancet Digital Health.  

Det helautomatiska systemet utvärderades på 24 vuxna patienter med diabetes typ 1. Även här var det primära effektmåttet tiden inom målintervallet 3,9 mmol/liter och 10 mmol/liter.

Med den nya tekniken låg patienterna inom målområdet 74 procent av tiden under de 24 timmar som studien pågick. Motsvarande siffra hamnade på 78 procent med en halvautomatisk insulinpump.

– 74 procent är en fin siffra för glukoskontroll. Den helautomatiska pumpen ser ut att vara ungefär lika bra som de två halvautomatiska pumparna som finns på marknaden i dag, säger Jarl Hellman.

Åtta patienter hade en episod av hypoglykemi med det helautomatiska systemet medan sådana händelser drabbade 14 patienter när de använde den halvautomatiska insulinpumpen.

Jarl Hellman tror att den första helautomatiska pumpen kommer att finnas på marknaden inom bara några år. Och det finns ett behov av sådan teknik, anser han.

– Jag märker att vissa av mina patienter som får closed loop-system har svårt med kolhydratberäkning och att tajma insulin vid måltider. För dem skulle livet bli enklare med ett helautomatiskt system. Samtidigt ska man komma ihåg att sådan teknik kan komma att kosta något mer än dagens pumpar. 

Deltagarna till studien om den helautomatiska pumpen rekryterades mellan 2019 och 2020. Pramlintid är godkänt som läkemedel i USA, men inte i Europa. 

Läs mer i abstract: 

Michael Tsoukas med flera. A fully artificial pancreas versus a hybrid artificial pancreas for type 1 diabetes: a single-centre, open-label, randomised controlled, crossover, non-inferiority trial. Lancet Digital Health, publicerad online 24 september 2021. DOI: 10.1016/ S2589-7500(21)00139-4 

Följ vår rapportering från EASD 2021 här, där du också hittar vår bevakning av tidigare EASD-möten. 

Läs mer

Ytterligare stöd för artificiell pankreas
”Många fördelar med ny insulinpump” 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

Maria Gustavsson

Reporter

maria.gustavsson@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev