Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Diabetes

Högt blodsocker i unga år ökade risken att dö i förtid

Publicerad: 11 februari 2010, 15:05

Högt blodsocker och fetma i barndomen har ett starkt samband med förtida död, enligt en ny studie vid bland annat Umeå universitet.


Enligt författarna till studien är kunskapen bristfällig om hur riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdom i barndomen påverkar livslängden. Forskarna, som är knutna till bland annat Umeå Universitet och Mount Sinai School of Medicine, New York, USA , har därför undersökt 4 857 personer från den indianska befolkningen i USA födda mellan 1945 och 1984.

Data om blodtryck, BMI, kolesterol och blodsocker samlades in. Barnen följdes sedan i median i 24 år. Nya mätvärden togs in och eventuella dödsfall registrerades under studieperioden.

Sammantaget dog 166 personer före 55 år av det som betecknades som naturliga orsaker, bland annat hjärt-kärlsjukdom och leversjukdom.

Det visade sig att den fjärdedel barn som var mest överviktiga i studien hade en dödsfallsfrekvens som var mer än dubbelt så hög som den fjärdedel som hade varit smalast som barn. Och den fjärdedel som hade högst blodsockervärden hade 73 procent högre risk att dö av naturliga orsaker före 55 års ålder.

Även bland dem som hade högt blodtryck var risken höjd. Däremot sågs inget samband mellan högt kolesterol i barndomen och död i tidig vuxen ålder.

Att insjuknande i diabetes i barndomen ökar risken för förtida död är sedan tidigare känt. Forskarna drar nu slutsatsen att barnfetma utan diabetes också är en riskfaktor för död i tidig vuxen ålder.

De konstaterar att fetma bland barn ökar i världen och att deras och andras studier pekar på långtgående konsekvenser för livslängd och livskvalitet ifall inte trenden bryts.

Studien publiceras i veckans utgåva av New England Journal of Medicine.

Läs studien:

New England Journal of Medicine 2010; 362: 485-493

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev