Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Diabetes

Högt blodsocker skvallrar om dålig prognos vid hjärtsvikt

Publicerad: 7 september 2016, 08:45

Isabelle Johansson

Foto: Carl-Magnus Hake

Vissa patienter med hjärtsvikt som har höga nivåer av långtidsblodsockret HbA1c löper ökad risk att dö i förtid, enligt en ny svensk studie.


Ämnen i artikeln:

HjärtsviktDiabetes typ 2ESC

– Våra fynd pekar på att oupptäckt diabetes eller oupptäckt förstadium till diabetes är riskmarkörer vid hjärtsvikt. Detta är någonting som sjukvården kan behöva ta större hänsyn till, säger Isabelle Johansson, AT-läkare och doktorand vid Karolinska institutet som presenterade studien vid ESC-kongressen i Rom.

Hon och hennes kollegor undersökte hur det gick för nästan 2 200 patienter i det svenska hjärtsviktsregistret Riksvikt där samtliga hade värden registrerade för långtidsblodsockret HbA1c.

Hos patienter som inte hade en diabetesdiagnos såg forskarna en trend där förhöjda nivåer av HbA1c, 42 till 47 millimol/mol, var förknippat med ökad risk för att dö under en medianuppföljningstid på 4,4 år, jämfört med mer normala nivåer av HbA1c, under 42 millimol/mol.

Patienter som hade klart förhöjt HbA1c, över 48 millimol/mol, hade 44 procent ökad risk att avlida under uppföljningstiden, jämfört med dem med normala värden. Siffran var justerad för flera möjliga förväxlingsfaktorer, som kön, ålder och om patienterna togs om hand på sjukhus eller i öppenvården.

– Fynden pekar återigen på den ytterligare risk som hjärtpatienter med störd glukosomsättning har. Ska man ha chans att åtgärda den måste man gå in tidigt i förloppet och då behöver vi fånga patienterna tidigare, säger Lars Rydén, professor i kardiologi vid Karolinska institutet som också står bakom fynden.

I studien såg man inget samband mellan förhöjt HbA1c och sämre överlevnad hos patienter med konstaterad diabetesdiagnos. Detta fynd anser forskarna vara svårtolkat.

– Det beror sannolikt på många olika faktorer, som vi inte har kännedom om, till exempel diabetesduration och behandling. Det som är en intressant observation med vårt arbete här är att man identifierar en så pass stor andel, totalt 45 procent, med sedan tidigare okänd  glukosstörning och att dessa individer verkar ha en sämre överlevnad jämfört med de personer som har normalt HbA1c.

Läs abstract:

Isabelle Johansson,  Ulf Dahlström, Magnus Edner, Per Näsman, Lars Rydén, Anna Norhammar . Glycosylated haemoglobin predicts mortality in patients with heart failure and unknown diabetes - insights from the Swedish heart failure registry (SwedeHF). Presenterad på ESC-kongressen den 29 augusti.

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev