Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Diabetes

Immundämpare minskade cellers förmåga lagra fett

Publicerad: 20 november 2012, 13:55

Immundämpande medel påverkar även omsättningen av socker och fett.


Organtransplanterade patienter måste äta immundämpande läke-medel under resten av livet för att det nya organet inte ska stötas bort. Behandlingen innebär dock en fördubblad risk för att patienten ska drabbas av diabetes och blodfettsrubbningar under sin livstid.

– Vi ville ta reda på vilka mekanismer som ligger bakom den ökade risken, säger Maria João Pereira, biokemist och doktorand i klinisk medicin.

Hon har studerat effekter av de tre vanligaste immundämpande läkemedlen och ett kortisonläkemedel på fettvävnad från underhuden och inne i buken hos friska personer.

Resultaten visar bland annat att samtliga läkemedel påverkade omsättningen av socker. Dessutom minskade fettcellernas förmåga att lagra energi som fett. Det kan leda till att mängden fettsyror i blodet ökar och därmed även fettinlagringar i andra vävnader. Båda dessa förändringar kan var och en för sig eller tillsammans leda till utveckling av diabetes. Även om effekterna för de olika läkemedlen var desamma så förklarades de av olika typer av störningar i omsättningen av socker och fett.

– Eftersom dessa undersökningar är gjorda på fettvävnad i laboratoriet måste vi nu bekräfta de här resultaten hos människor som faktiskt behandlas med den här typen av mediciner, säger Maria João Pereira.

Avhandling: Effekter av immundämpande läkemedel på omsättning av socker och fett i fettväv.
Lades fram: Den 16 november vid Göteborgs universitet.

KARIN ANDER

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev