Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Diabetes

Inga stora överraskningar i färsk hjärtsviktdata

Publicerad: 1 oktober 2021, 12:33

Empagliflozin minskade risken för sjukhusinläggning till följd av förvärrad hjärtsvikt på ett liknande sätt mellan patienter med och utan diabetes. Mikael Rydén tycker att SGLT2-hämmare är en imponerande läkemedelsklass.

Foto: Adam Wrafter/Ulf Sirborn

Nya analyser visar att SGLT2-hämmaren empagliflozin fungerar bra på hjärtsviktpatienter med bevarad vänsterkammarfunktion, oavsett om de har diabetes eller inte.


Ämnen i artikeln:

EASDDiabetes typ 2HjärtsviktLäkemedelKarolinska universitetssjukhusetNew England Journal of Medicine

Resultaten kommer från den randomiserade studien Emperor Preserved som utvärderar Jardiance (empagliflozin) för patienter med en vanlig form av hjärtsvikt där vänsterkammarfunktion är bevarad. Ungefär hälften av deltagarna hade även diabetes typ 2.

Dagens Medicin rapporterade nyligen om studien och dess resultat som publicerades i tidskriften New England Journal of Medicine i slutet av augusti. 

Läs även: Banbrytande fynd vid svårbehandlad hjärtsvikt 

Det internationella forskarlaget bakom Emperor Preserved har gjort nya analyser av sina data – däribland för diabetesgruppen – som presenterades under den digitala EASD-kongressen. Men det bjöds inte på några stora överraskningar, menar Mikael Rydén som är professor och överläkare vid Karolinska universitetssjukhuset.

– Forskarna visar precis som tidigare att läkemedlet fungerar oavsett om man är diabetiker eller inte. Kardiologerna kommer nog ta över den här behandlingen, på gott och ont. Till exempel ska man vara något försiktig med SGLT2-hämmare till patienter med endogen insulinbrist på grund av risken för ketoacidos. Det är sådant kardiologerna måste ha koll på, säger han. 

De nya analyserna visar bland annat att empagliflozin minskade risken för sjukhusinläggning till följd av förvärrad hjärtsvikt på ett liknande sätt mellan patienter med och utan diabetes. Behandlingen bromsade även försämringar i njurfunktion inom båda grupperna – men med en något större magnitud hos dem med diabetes. 

Mikael Rydén påpekar att SGLT2-hämmare är en imponerande läkemedelsklass.

– Nu är också duala inkretinanaloger på gång som verkar vara ruskigt bra gällande att sänka långtidsblodsockret och få ned vikten vid diabetes typ 2. Förut var man glad om det fanns något i läkemedelsväg som förbättrade patientens HbA1c. Nu är vi way passed that om man säger så. 

I Emperor Preserved deltog nästan 6 000 patienter som lottades till att antingen få SGLT2-hämmaren empagliflozin eller placebo utöver standardbehandling. Uppföljningen pågick i cirka 26 månader i median. Här kan du läsa mer om studien och dess resultat.

Följ vår rapportering från EASD 2021 här, där du också hittar vår bevakning av tidigare EASD-möten. 

Läs mer

Stor entusiasm över hjärtdata på diabeteskongress
Ny framgång för SGLT2-hämmare vid hjärtsvikt  

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

Maria Gustavsson

Reporter

maria.gustavsson@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev