Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag06.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Diabetes

Inhalerbart insulin endast för vuxna och friska lungor

Publicerad: 29 mars 2006, 09:18

Redan i höst kan vissa diabetiker slippa sprutor. Det är planen från läkemedelsbolaget Pfizer, som tror att dess inhalerbara insulin finns på svenska marknaden då.


Det första inhalerbara insulinet är nu godkänt av europeiska läkemedelsmyndigheten EMEA för användning vid diabetes typ 1 och typ 2 hos vuxna. Bakom Exubera, som sprejen kallas, står läkemedelsföretaget Pfizer. I september beräknas läkemedlet finnas på den svenska marknaden.

Istället för att injicera insulin under huden andas patienten in läkemedlet i pulverform ur en inhalator. Pulvret tar upp vatten i lungblåsorna och smälter. Därefter kan insulinet tas upp av blodet.

Kan underlätta för synskadade  Enligt Kerstin Brismar, överläkare vid kliniken för endokrinologi, metabolism och diabetes vid Karolinska universitetssjukhuset i Solna, kan sprejen underlätta vardagen för synskadade, spruträdda eller patienter som av andra skäl har svårt att injicera insulin. Till exempel känner många typ 2-diabetiker ett psykologiskt motstånd mot att börja med sprutor, enligt Kerstin Brismar.

- Att gå från kostbehandling och vanliga antidiabetikatabletter till sprutor upplevs negativt. För den här gruppen kan sprejen vara ett alternativ och leda till att man faktiskt följer ordinationen och sköter sin diabetes, säger hon.

För typ 1-diabetikerna kan sprejen fungera som en avlastning från de många sprutor som annars fyller tillvaron. Den kan dock inte ersätta det långtidsverkande basinsulin som typ 1-diabetikerna måste injicera ett par gånger om dygnet.

- Sprejen kan istället fungera som ett alternativ till det korttidsverkande måltidsinsulinet, förklarar Kerstin Brismar, som även är professor vid Karolinska institutet i Solna.   Kerstin Brismar har lett delar av Pfizers svenska kliniska prövningar.

Hon är positiv till läkemedlet - trots att hon tvingades avbryta sitt försök när vissa patienter utvecklade antikroppar mot insulinet.

- Andra studier har dock visat att antikropparna går tillbaka och alltså saknar betydelse. Totalt har över 3 500 patienter fått läkemedlet inom ramen för prövningarna. Enstaka patienter har använt det i närmare sju år, berättar Kerstin Brismar.

Svårt att få fram inhalerbart insulin  Problemen att få fram ett inhalerbart insulin har varit många. Bland annat har stora mängder fastnat i munnen och svalget i de modeller som utvärderats.  

Och den produkt som nu är godkänd kan inte användas av diabetiker som röker eller har någon form av lungsjukdom, som astma eller kronisk bronkit.

- Har man en lungsjukdom påverkas upptaget av insulin, och man kan alltså inte vara säker på att man får rätt dos ut i blodet, förklarar Kerstin Brismar.

Dessutom är det inte känt hur sprejen kan påverka lungor och andningsvägar på lång sikt.  Bland kritikerna finns en oro att insulinet - som är ett tillväxtstimulerande hormon - ska stimulera celltillväxt i lungor och luftvägar.

- Därför är det viktigt att kartlägga långtidseffekterna innan sprejen blir tillgänglig för diabetiker under 18 år, säger Kerstin Brismar.

Barbro Falk-Wadman

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev